Matthias Weischer, 'Bulb', 2020, olieverf op canvas, collectie Drents Museum verworven dankzij steun van de Stichting Vrienden van het Drents Museum
Matthias Weischer, 'Olympia', 2020, olieverf op canvas, courtesy of the Artist and GRIMM Amsterdam | New York
OUD AGENDAITEM

Matthias Weischer - Bühne

Drents Museum - Van 1 november 2020 tot en met 28 maart 2021 presenteert het Drents Museum in Assen werk van de Duitse kunstenaar Matthias Weischer onder de titel Bühne. De tentoonstelling toont een overzicht van de ontwikkeling die Weischer de afgelopen twintig jaar als kunstenaar heeft doorgemaakt. Blikvanger van de tentoonstelling is het schilderij Bulb uit 2020, een nieuwe aanwinst van het museum die de Stichting Vrienden van het Drents Museum mogelijk heeft gemaakt. Weischer wordt gezien als een van de meest opvallende vertegenwoordigers van de hedendaagse Duitse schilderkunst. Hij maakt deel uit van de Neue Leipziger Schule, een kunstenaarsgroep die het Drents Museum al langere tijd volgt.   

In de tentoonstelling Bühne zijn ongeveer dertig schilderijen te zien en staat het kunstenaarschap van Matthias Weischer (Elte, 1973) van de afgelopen twintig jaar centraal. Weischer behaalt in 2003 zijn MA aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig. Zijn vroege werk bestaat uit donkere, desolate interieurs die iets grimmigs en surreëels hebben. Mede onder invloed van een tiidelijk verblijf in een artist residency in Rome verandert Weischer zijn stijl en gaat hij in de buitenlucht landschappen en tuinen schilderen in heldere en fellere kleuren. 

In zijn huidige werk komen de twee stijlen samen. Weischer is teruggekeerd naar de interieurs maar schildert nu losser en kleurrijker. Hij zet zijn werk op in dikke lagen verf die bijna een architecturale kwaliteit hebben. Daarnaast experimenteert Weischer verder met zogenaamde ‘twin paintings’, waarvan enkele paren in de tentoonstelling te zien zijn. De kunstenaar werkt hierbij aan twee doeken tegelijk, waarop hij bijna iedere aanpassing kopieert. Dat zorgt voor een interessant experiment, dat je dwingt als kijker om je te focussen op de subtiliteiten.

Voor meer informatie klikt u hier