Leiden 01 januari 2020 - 01 januari 2022

Oceanië

Museum Volkenkunde - Oceanië bestaat uit ruim 20.000 eilanden en beslaat maar liefst een derde van het totale aardoppervlak. Er worden 1800 talen gesproken en het gebied kent een waaier aan culturen. Stap in de wereld van Oceanië en ontdek aan de hand van vijf thema’s de mensen en hun cultuur! Voorouders, overgangsrituelen, contact, lichaamsversiering en mythische wezens: een spannende ontmoetingstocht. 

In de negentiende eeuw hebben Europese wetenschappers dit uitgestrekte gebied onderverdeeld in Australië, Melanesië, Polynesië en Micronesië. De komst van westerse ontdekkingsreizigers, missionarissen en zendelingen heeft vanaf de zeventiende eeuw het leven in Oceanië in hoog tempo veranderd. 

Nu wordt Oceanië gekenmerkt door de dynamische manier waarop oorspronkelijke bevolkingsgroepen werken aan een toekomst waarin hun invloed duidelijk aanwezig is. De zee, bijna nooit heel ver weg in dit gebied, gaf de bewoners aanleiding tot het ontwikkelen van heel vernuftige navigatietechnieken en efficiënte kano’s. Museum Volkenkunde heeft een speciale band met de Maori’s uit Nieuw-Zeeland. Het karakteristieke botenhuis in de museumtuin en de twee Waka’s, traditonele Maori kano’s, zijn daar de getuigen van. 

Een klein maar heel bijzonder topstuk is de prauwfiguur, afkomstig van de Salomonseilanden. Het beeldje heeft uitzonderlijk mooi inlegwerk en zeldzame ingelegde gouden oorringen. Dergelijke beeldjes werden bevestigd aan de prauw van oorlogskano’s en vormden er een belangrijk onderdeel van. Ze werden ook afwisselend voor verschillende kano’s gebruikt en uitgewisseld met andere groepen. Het moeten belangrijke trofeeën geweest zijn die bijvoorbeeld werden meegenomen door rivaliserende gemeenschappen waneneer een groep was verslagen. Hoewel dergelijke beeldjes niet meer in gebruik zijn, blijven ze een belangrijk symbool van nationale identiteit en verschijnen ze sinds de onafhankelijkheid van de Salomonseilanden in 1978 op het nationale vijf dollar bankbiljet.

Klik hier voor meer informatie!