Beeld: Antony Cairns, Osaka, 2016
Beeld: Kenta Cobayashi, Untitled 01, 2016
Beeld: Jeroen Bocken, Palm Grass, 2018
OUD AGENDAITEM

Artificial Impressions

Stedelijk Museum Breda presenteert vernieuwend werk van zeven aanstormende internationale talenten. In de tentoonstelling ‘Artificial Impressions’ staat de toekomst van het fotografisch beeld centraal. Zij geven de werkelijkheid niet natuurgetrouw weer, maar creëren een nieuwe, persoonlijke werkelijkheid met oude en nieuwe technieken.  

Jeroen Bocken (België). Gemanipuleerde beelden zijn bijna niet meer van het echt te onderscheiden. In zijn werk combineert hij patronen uit de natuur met algoritmes en digitale processen.

Antony Cairns (Verenigd Koninkrijk) laat zijn negatieven half ontwikkelen om ze vervolgens te manipuleren. Zijn fotowerken van futuristische steden op monumentale formaten zijn erg indrukwekkend. 

Kenta Cobayashi (Japan). Alledaagse taferelen op straat ingrijpend bewerkt en gemanipuleerd met photoshop, Cobayashi ontwikkelt een nieuwe vorm van esthetiek.

Sara Naim (Syrië) laat zien wat er in ons lichaam gebeurt. Zo legt ze dode huidcellen onder de microscoop en de scanner. Ook laat ze de fouten zien die de computer daarbij maakt. Vervreemdende abstracties zijn het resultaat.

Robert Pufleb (Duitsland) creëert nieuw prikkelende abstracte foto’s die niet zijn wat ze lijken. Hij geeft het publiek een esthetische maar ook een onverwachte ervaring. 

Maija Tammi (Finland) bestudeerde theorieën over het ontstaan van het leven. Ze verbindt haar onderwerpen op een verrassende en poëtische manier.

Joris Verleg (Nederland) zoekt en verzamelt beelden van het internet en gebruikt deze voor zijn video’s. Hij plaatst stedelijke iconen in een andere werkelijkheid, denk bijvoorbeeld aan de Big Ben.

Stedelijk Museum Breda werkt voor deze tentoonstelling samen met BredaPhoto Festival. Met het overkoepelende thema ‘To Infinity and Beyond’ kijkt BredaPhoto Festival naar de toekomst. Fotografen analyseren de ontwikkelingen van vandaag en trekken die door naar morgen – van robotica tot biotechnologie en informatica. Zij gebruiken hun vakmanschap en creativiteit om ons toekomst- scenario’s voor te leggen, ons te waarschuwen of om ons stil te laten staan bij wat nu al gaande is.

De tentoonstelling ‘Artificial Impressions’ is van 5 september 2018 t/m 3 februari 2019 te zien in het Stedelijk Museum Breda. Wil je meer informatie over de tentoonstelling? Klik hier. BredaPhoto Festival is van 5 september tot 21 oktober 2018. Wil je meer informatie over het festival? Kijk dan hier.