Colour Analysis from Museum of the Plant, 2019, 15 x 21 cm, unique
OUD AGENDAITEM

Colour Analysis

Galerie Caroline O’Breen - Colour Analysis is onderdeel van Anne Geene's Museum of the Plant; een langlopend project waar ze al enige jaren mee bezig is. The Museum of the Plant is een rariteitenkabinet met allerlei foto’s en objecten die te maken hebben met planten.

Waar reguliere planteninstituten (botanische tuinen en herbaria) zich vooral concentreren op biologische aspecten, zeldzaamheden en compleetheid – ze laten zeldzame soorten zien, verzamelen DNA en hebben als doel het publiek te informeren en te conserveren – richt dit (absurde en fictieve) museum zich op al het andere. Het gaat meer over toeval dan over zekerheid en herhaalbaarheid, over hun plaats in de menselijke omgeving en over het transformeren van organismen in museale objecten. Anne Geene ontdekt, verzamelt en ordent informatie en observaties van vandaag de dag en in de geschiedenis.

Aan de hand van foto’s onderzoek, verzamelt, inventariseert en archiveert Anne Geene haar directe omgeving om deze vervolgens te analyseren en te ordenen volgens een schijnbare logica. Schijnbaar, want duiding van de verzamelde gegevens is van persoonlijke aard en zijn een knipoog naar deze menselijke drang tot ordenen en weten. Door absurde onderzoeken en experimenten laat Anne Geene zien dat de lijn tussen orde en willekeur (of informatie en onzin) soms heel dun is. Ze maakt hier gebruik van de kenmerkende eigenschappen van fotografie (schijnbare objectiviteit, reproductie, bewijskracht, etc) en visuele strategieën uit de wetenschap (witte achtergronden, meetinstrumenten, pijltjes, grids etc).

Anne Geene woont en werkt in Den Haag, Nederland. Ze studeerde fotografie aan de KABK in Den Haag en studeerde af af aan Sint Joost, Breda. Ze rondde haar opleiding fotografie af met een Master in fotografie aan de Universiteit van Leiden in 2012. 

Colour Analysis is van 18 april t/m 1 juni 2019 te zien in Galerie Caroline O’Breen.

Klik hier voor meer informatie.