Carl De Keyzer UMHK-Union Miniere du Haut Katanga-Centre de loisirs Recreatiecentrum Recreation centre-Kolwezi 2009-Congo
OUD AGENDAITEM

Congo Connecting

Pennings Foundation - In de expositie ‘Congo Connecting’ worden foto’s die magnumfotograaf Carl De Keyzer heeft gemaakt in Congo getoond. Als een van de eerste fotografen visualiseerde De Keyzer wat de komst en het vertrek van een kolonisator teweeg brengt.

Magnumfotograaf Carl De Keyzer bezocht tussen 2003 en 2009 meerdere keren Congo, op zoek naar sporen die herinneren aan de periode van de Belgische kolonisatie. De foto's uit deze serie van het dagelijks leven, met sporen uit het verleden, roepen een sfeer van vervreemding op.

Nederland heeft ook een complex verleden van overheersing buiten de eigen grenzen. Wat voor impact hebben de foto's uit deze serie vandaag de dag? Hoe leren we omgaan met racisme, discriminatie, scheve machtsverhoudingen en misplaatst superioriteitsgevoel? 

Parallel aan deze expositie wordt het verhaal verteld van ‘Tante José’, die in de jaren vijftig naar Congo vertrok om als missionaris te werken in de gezondheidszorg. ‘Tante José’ is een project van Astrid Huis.

'Congo Connecting' is van 11 december 2021 t/m 26 februari 2022 te bezichtigen bij Pennings Foundation in Eindhoven. 

Klik hier voor meer info!