Paul McCarthy, C.S.S.C. Coach Stage Stage Coach VR experiment Mary and Eve, 2017 - © Paul McCarthy and Khora Contemporary - Courtesy of the artist, Hauser & Wirth, Xavier Hufkens and Khora Contemporary
OUD AGENDAITEM

CSSC Coach Stage Stage Coach VR experiment Mary and Eve

Eye Filmmuseum - CSSC Coach Stage Stage Coach VR experiment Mary and Eve, het virtual-realitywerk van Paul McCarthy, is vanaf 25 juli te zien in Eye. De Amerikaanse kunstenaar verwijst met zijn film en VR-werk naar de gelijknamige film uit 1939 met John Wayne, over een groep mensen die in een claustrofobische postkoets aan elkaar zijn overgeleverd. McCarthy zoomt met de VR in op twee personages, Mary en Eve, die net als de toeschouwer onderdeel worden van een wrede hallucinatie en een psychologische mindgame.

Het VR-werk geeft de kijker de keuze tussen elf versies van een scène waarin Eve en Mary Magdalene ruzie maken. Deze versie van de VR gaat voor de professionele kunstwereld in première op Art Basel (13-16 juni) en komt daarna naar Eye voor de publiekspremière. De bijbehorende film CSSC en McCarthy’s nieuwste westernpastiche DADDA Donald and Daisy Duck Adventure, die op zijn beurt is geïnspireerd op Fassbinders Whity (1971), worden ook voor het eerst in Nederland vertoond.

Paul McCarthy is een van de invloedrijkste hedendaagse Amerikaanse kunstenaars. In zijn performances, fotografiewerk, video’s, beeldhouwwerken, tekeningen en schilderijen speelt hij vaak met populaire illusies, waanideeën en culturele mythen. Hij schiep een heel leger van personages waarmee hij opzettelijk verwarring schept, hoge en lage cultuur vermengt en onze vaste overtuigingen op losse schroeven zet.

CSSC Coach Stage Stage Coach VR experiment Mary and Eve is onderdeel van Eye's Virtual Reality-programma Xtended dat eerder werk presenteerde van de kunstenaars en filmmakers Alejandro G. Iñárritu, Laurie Anderson, Marina Abramović, Tsai Ming-liang en een ode aan Oskar Schlemmer.

Klik hier voor meer informatie over CSSC Coach Stage Stage Coach VR experiment Mary and Eve, van 25 juli t/m 11 augustus 2019 te zien in het Eye Filmmuseum.