Janis Rafa - Eaten by Non-Humans - Centraal Museum Utrecht
OUD AGENDAITEM

Eaten by Non-Humans

Eaten by Non-Humans is de eerste solotentoonstelling in Nederland van Janis Rafa. Janis Rafa gebruikt films en sculpturen om met verstilde visuele beeldverhalen universele thema’s te belichten, als sterfelijkheid, onze (rituele) omgang met verlies, maar ook de relatie tussen mens en dier en tussen mens en landschap.

Met de titel ‘Eaten by Non-Humans’ verwijst Rafa naar het zogenaamde ‘niet-menselijke’. Het niet-menselijke omvat niet alleen de dierenwereld, maar ook computer gestuurde systemen en robots. Eaten by Non-Humans is te vergelijken met een virtueel essay, waarin de vraag over de hiërarchie tussen mens en niet-mens op subtiele wijze aan de orde komt. Heeft een niet-mens ook gevoelens van liefde, compassie en verdriet? Heeft een niet-mens rechten? Deze rangorde tussen de mens en niet-mens zet ze op poëtische wijze op losse schroeven. 

Rafa’s A Sign of Prosperity to the Dreamer is tevens het eerste videowerk dat buiten op de nieuwe gevelschermen wordt vertoond en voor iedereen in Utrecht te bezichtigen is. De film werd speciaal aangepast voor zes schermen op de hoek Agnietenstraat 3 en Nicolaaskerkhof en wordt vanaf oktober dagelijks vertoond. 

De tentoonstelling is van 27 oktober t/m 3 febrauri te zien in het Centraal Museum Utrecht. Kijk hier voor meer informatie.