Stéphanie Marin/Studio Smarin - Play YET! - 2018. Beeld: Cobra Museum
Constant, Femme-fleur - 1949 Collectie Cobra Museum - Fondation Constant c/o Pictoright Amsterdam 2018
OUD AGENDAITEM

Een Ontembare Kracht

‘Een Ontembare Kracht’ is een grootschalige kunsttentoonstelling waarin het Cobra Museum de creativiteit, spontaniteit en puurheid van kinderen toont, onderzoekt en bevraagt. Kinderen kunnen zich in de bijzondere opstelling uitleven en volwassenen kunnen het kind in zichzelf herontdekken. In de bijzondere opstelling kan gebouwd, gekropen en geklommen worden. 

In de tentoonstelling zijn kunstwerken van bekende Cobra-kunstenaars te zien naast werken van hedendaagse kunstenaars. De ideeën over het kind zijn sinds de jaren vijftig klink veranderd, maar in de tentoonstelling hebben zij één ding gemeen: allemaal nemen ze het kind bloedserieus. Gezamenlijk biedt de kunst een veelzijdige en soms ook kritische blik op de creatieve expressie van het kind. 

De Cobra-beweging (1948-1951) was een krachtige inspiratiebron voor de vernieuwing van kunst en samenleving. De onbevangen en spontane houding van een kind liet volgens de kunstenaars zien hoe je je eigen weg kon gaan door je niets aan te trekken van wat ‘goed’ of ‘juist’ gevonden werd. 

De tentoonstelling is in een speelse ruimte voor jong en oud. De kinderen en volwassen worden aangemoedigd om op een creatieve ontdekkingstocht te gaan. Aan het begin van de tentoonstelling moeten de schoenen uitgedaan worden, soms zal men op de grond moeten gaan zitten om een video te bekijken of moet men door een wand kruipen om nieuwe kunst te ontdekken. 

Bezoek de tentoonstelling van 6 oktober 2018 t/m 17 februari 2019 in het Cobra Museum. Klik hier voor meer informatie.