Kamer in vroege zomer olieverf op paneel (80x80cm) Simeon-Nijenhuis
OUD AGENDAITEM

En toen was er licht!

Galerie Wildevuur – Voor Simeon Nijenhuis (1969) is het transformeren van de werkelijkheid waardoor er een metafoor ontstaat, de belangrijkste functie van de beeldende kunst. Simeon is iemand die schildert vanuit zijn ‘gevoel'. Zijn innerlijke drang om onderwerpen die hem fascineren zo levendig mogelijk weer te geven, vormen een indrukwekkend geheel in de tentoonstelling En toen was er licht!

Vaak vormen boeiende kleurschakeringen, stofuitdrukkingen of bijzondere lichtvallen op een voorwerp voor de kunstenaar de aanleiding voor het maken van een schilderij. Spontaan en intuïtief gaat hij vervolgens aan de slag om deze sfeer vast te leggen. Hierbij stoeit hij met een indrukwekkende hoeveelheid penseelstreken, subtiele kleurschakeringen en structuren in de verf. Hij doet dit net zolang totdat de juiste dynamiek en harmonie zijn gevonden en de optimale zeggingskracht is bereikt.

Een schilderij moet voor Simeon Nijenhuis een ervaring zijn, het moet 'leven' en je zintuigen beroeren. Als je naar een schilderij van kastanjes kijkt, moet je de herfst kunnen ruiken. Om aan zijn eigen maatstaven te kunnen voldoen, moet Nijenhuis er dus zelf flink aan geloven. Vele studies gaan aan een nieuw onderwerp vooraf waarbij hij keer op keer nieuwe mogelijkheden onderzoekt. Het gaat hem er namelijk niet alleen om de techniek onder de knie te krijgen, maar ook om een eigen visie te ontwikkelen. Zijn schilderijen zijn hierdoor overtuigend, eigentijds en vooral héél eigen.

De tentoonstelling En toen was er licht! is te zien t/m 15 december 2019 in Galerie Wildevuur. Voor meer informatie, klik hier.