Beeld: Dennis A-Tjak. Westfries Museum
Beeld: Dennis A-Tjak. Westfries Museum
OUD AGENDAITEM

Excentrieke flora in Indische pracht

Tentoonstelling Indische pracht toont veertig werken over de Indonesische flora van fotograaf Dennis A-Tjak. Hij heeft een oogstrelende, technisch perfecte maar ook mystieke en eigenzinnige manier van fotografie. 

De Hollanders in dienst van de VOC bezochten in de zeventiende- en achttiende eeuw Oost-Indië, in de tentoonstelling zie je dat destijds veel belangstelling was voor Indische flora vanuit economische, botanische en wetenschappelijke invalshoek. Bloemen uit de Indische archipel waren zeer in trek bij liefhebbers en verzamelaar.

De eeuwenlange fascinatie in Nederland voor de Indonesische flora is niet toevallig. Met meer dan 45.000 verschillende plantentsoorten (10 procent van alle soorten op aarde) behoort deze tot de rijkste ter wereld. Al vanaf de allereerste contacten, eind 16e eeuw, was Nederland in de ban van deze rijke plantenwereld. Er kwamen botanische tuinen (Hortus Botanicus) in zowel Nederland als Indonesië. Er verschenen wetenschappelijke publicaties. En in de schilderkunst lieten rijke 17e–eeuwers zich afbeelden met hun privéverzameling van exotische planten en bloemen. Veel van deze historische objecten worden op de tentoonstelling getoond en voorzien van een goede toelichting door historica Bea Brommer, die ook de historische inleiding schreef voor het boek dat bij de tentoonstelling verschijnt. 

Dennis A-Tjak werkt bijna veertig jaar als fotograaf. Zijn fascinatie voor bloemen dateert al uit zijn kindertijd. ‘Ik wilde schilder of bloemenman worden. Dat is er nooit van gekomen. Mijn passie is in de fotografie gaan zitten.’ 

Zo’n tien jaar geleden begon hij aan een indrukwekkende serie portretten van oude tulpenrassen, die onder de titel ‘Royal Flowers of the Netherlands’ op Paleis Het Loo te zien was. Nu heeft hij zijn zinnen gezet op het portretteren van bloemen en planten in landen waar de VOC actief is geweest. Te beginnen in Indonesië, waar zijn moeder geboren werd. Dat hij twee jaar geleden als fotograaf in VOC-stad Hoorn kwam wonen en zijn atelier heeft in het voormalige Oost-Indisch Huis van de VOC Kamer Hoorn heeft daar zeker aan bijgedragen.

Bekijk de tentoonstelling Indische pracht van 20 oktober 2018 tot en met 20 januari 2019 in het Westfries Museum. Klik hier voor meer informatie.