Credits: Jeroen Eisinga - still uit Nightfall
OUD AGENDAITEM

Expeditie Eisinga

De Elektriciteitsfabriek - Met Expeditie Eisinga brengt De Electriciteitsfabriek filmkunst naar de oude industriële turbinehal. Er worden zes films getoond van filmmaker Jeroen Eisinga, waaronder Nightfall (2018), zijn nog niet eerder vertoonde en meest ambitieuze filmproject tot nu toe. De filmtentoonstelling loopt van 7 maart t/m 7 april.

In 2013 werd Stichting Electriciteitsfabriek opgericht met als doel de leegstaande turbinehal van de oudste nog werkende elektriciteitscentrale van Nederland een betekenisvolle plek te geven in het culturele klimaat van Den Haag. Expeditie Eisinga is de vierde tentoonstelling in de serie winterwerkplaatsen van de Electriciteitsfabriek.

De ruige Electriciteitsfabriek is bij uitstek de geschikte plek voor Expeditie Eisinga. Het geeft ruimte: zowel de fysieke ruimte om groot uit te pakken, maar ook de ruimte om het werk op een andere manier aan het publiek voor te stellen dan binnen de gebruikelijke schone, witte muren van museum of galerie. Hierdoor ontstaan er interessante nieuwe inzichten en verrassende betekenisverschuivingen.

Het filmwerk van Eisinga is als een zoektocht naar onbekend terrein. Vandaar de tentoonstellingstitel Expeditie Eisinga. Zijn nieuwste werk Nightfall toont een bevroren meer. Op het meer staat een kudde schapen rondom een wak. Enkele schapen zijn in het wak vastgevroren. Er woedt een sneeuwstorm, de schapen bewegen wat maar staan vooral stil. Langzaam en traag worden ze door de sneeuw bedekt, totdat de zon ondergaat.

Klik hier voor meer informatie over Expeditie Eisinga, vanaf 7 maart t/m 7 april te zien in de turbinehal van De Electriciteitsfabriek in Den Haag.