Beeld: Merijn Soeters
OUD AGENDAITEM

Explosiegevaar

In het Verzetsmuseum vind de tentoonstelling Explosiegevaar! plaats. De bezoekers kunnen ontdekken waarom de Aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister werd gepleegd, hoe deze plaatsvond en wat het aangrijpende gevolg was. Ze maken kennis met de zes kunstenaars die de aanslag beraamden: Gerrit van der Veen, Willem Arondéus, Frieda Belinfante, Willem Sandberg, Johan Brouwer en Koen Limperg.



Het verhaal over de aanslag vindt plaats op zaterdag 27 maart 1943, 21:15 uur. Het is pikdonker op straat. Een groep kunstenaars en studenten, verkleed als politieagenten, dringt met een smoes het bevolkingsregister van Amsterdam binnen. Ze overmeesteren en verdoven de echte politieagenten en slepen hen naar Artis. Binnen smijten ze de persoonskaarten van de Amsterdammers uit de stalen archiefkasten en brengen ze explosieven aan. Bijna twee uur later haasten de verzetsmensen zich uit het pand. Op de deur hangen ze een bordje: EXPLOSIEGEVAAR! Even later klinken er harde knallen. Door de uitslaande brand kleurt de hemel rood. De aanslag is gelukt.



Met een 3D audiotour lopen bezoekers van kamer naar kamer door een levensgroot stripverhaal. Verteller Eric Corton neemt ze mee in het verhaal en nodigt uit om mee te denken. Bijvoorbeeld over de discussies die de beramers voerden over het gebruik van geweld. En over de vraag of de aanslag, waarvoor de bezetters twaalf verzetsmensen hebben gefusilleerd, het wel waard is geweest.



De tentoonstelling Explosiegevaar! loopt van 28 maart 2018 tot en met 6 januari 2019. Kijk hier voor meer informatie.