Frans Hals: Portret van Pieter Jacobsz Foto: Margareta Svensson
Frans Hals: Vissersjongen, 1632/33. Foto: Hugo Maertens
Foto: G.J. van ROOIJ
OUD AGENDAITEM

Frans Hals en de Modernen

Op 13 oktober 2018 opent het Frans Hals Museum de omvangrijke en spraakmakende tentoonstelling Frans Hals en de Modernen. Vijftig werken vanuit de hele wereld van kunstenaars zoals Manet, Van Gogh, Singer en Sargent worden samengebracht met het werk van Hals. Door zijn schilderijen af te zetten tegen Modernistische reacties op zijn werk, wordt voor het eerst zijn enorme impact op indrukwekkende kunstenaars getoond.

Het merendeel van de 18e eeuw en de eerste helft van de 19e eeuw werd het werk van Hals genegeerd door kunstcritici. Hals had een losse schilderstijl die niet aansloot bij de geldende academische stijl. Het gevolg was dat zijn schilderijen weinig waard waren op de kunstmarkt en de naam ‘Frans Hals’ in overzichtswerken van de Gouden Eeuw ontbrak. Maar 200 jaar na zijn dood werd Frans Hals (her)-ontdekt door de invloedrijke Franse kunstcriticus Théophile Thoré-Bürger. Met een serie artikelen belichtte Thoré-Bürger in 1868 de virtuositeit van Hals. Ze vormden het startschot van de herwaardering van zijn schilderstijl onder laat 19e Eeuwse schilders. De prijzen van zijn werk schoten omhoog en ieder gerespecteerd museum en verzamelaar stond in de rij om een Hals te kopen. Schilders reisden vanuit de hele wereld af naar Haarlem, dat zich ontpopte als pelgrimsoord voor kunstenaars.

De tentoonstelling wordt groot en zal plaats vinden in het Frans Hals Museum, locatie Hof. Van 13 oktober 2018 tot en met 10 februari 2019 is de tentoonstelling te bezichtigen. Voor meer informatie kan je hier terecht.