Basir Mahmood, Monument of Arrival and Return, 2016. Video installation, 9 minutes 36 seconds, courtesy the artist
Rory Pilgrim, Software Garden, 2016-2018. 12 Track Music Video Album and Live Concert, 50 minutes, courtesy the artist
Danielle Dean, True Red Ruin (Elmina Castle), 2017. HD video, color, sound, 9 minutes 39 seconds, courtesy the artist
OUD AGENDAITEM

Freedom of Movement

Freedom of Movement is de nieuwste editie van de Gemeentelijke Kunstaankopen die het Stedelijk Museum organiseert, om hedendaagse kunst te tonen van in Nederland wonende kunstenaars, en er uiteindelijk ook aankopen uit te doen. Bij elke editie staat een medium centraal, dit jaar is dat ‘time-based media’: kunstwerken met een bepaalde tijdsduur, zoals film- en videowerk, internetkunst, geluidskunst, performance, dans en zelfs workshops. De tentoonstelling sluit daarbij nauw aan bij hoe kunstenaars op dit moment werken: vrij naar ideeën, en niet beperkt tot een specifiek medium.

Na vele inzendingen koos de jury twintig kunstenaars die mogen deelnemen aan de tentoonstelling. Met de titel ‘Freedom of Movement’ wordt verwezen naar de vrijheid van bewegen, ofwel de mogelijkheid van burgers om visumvrij binnen en buiten hun geboorteland te kunnen reizen. Het is sinds de opkomst van nationalistische en populistische bewegingen een steeds pregnantere term, die de vraag oproept hoeveel vrijheid we hebben en elkaar toestaan. Poëtisch opgevat verwijst ‘Freedom of Movement’ ook naar het lichaam zelf: het vermogen om te bewegen, actie te ondernemen en iets te bewerkstelligen. 

De werken in de tentoonstelling onderzoeken vanuit allerlei perspectieven beweging en migratie. Kunstenaars gaan bijvoorbeeld in op het gebrek aan bewegingsvrijheid, de macht van (het juiste) paspoort, de surveillance bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), de spanningen die een dubbele identiteit met zich meebrengt en de integriteit van het lichaam. 

De kunstenaars die zijn geselecteerd zijn: Isabelle Andriessen, Yael Bartana, Verena Blok, Melanie Bonajo, Kate Cooper, Danielle Dean, Deniz Eroglu, Juan Arturo García González, JODI, Jort van der Laan, Basir Mahmood, Polina Medvedeva, Rory Pilgrim, Falke Pisano, Michele Rizzo, Rafaël Rozendaal, Sara Sejin Chang (van der Heide), Joy Mariama Smith, Jonas Staal en Remco Torenbosch.

Freedom of Movement is te zien van 25 november t/m 17 maart 2019 in het Stedelijk Museum Amsterdam. Voor meer informatie kan je hier terecht.