Mijanou (18), verkozen tot ‘Best Physique’ op de Beverly Hills High School, spijbelt om met haar vrienden naar het strand te gaan op de jaarlijkse ‘Senior Beach Day’, Santa Monica, Californië, 1993 © Lauren Greenfield. Beeld: Fotomuseum Den Haag
Ilona thuis met haar dochter Michelle (4), Moskou, 2012 © Lauren Greenfield. Beeld: Fotomuseum Den Haag
Jackie (41) en haar vriendinnen dragen Versace-handtassen tijdens een besloten openstelling van de Versace-winkel, Beverly Hills, 2007 © Lauren Greenfield. Beeld: Fotomuseum Den Haag
OUD AGENDAITEM

Het verlangen naar rijkdom: Generation Wealth

Fotomuseum Den Haag - Portretten van mensen die rich and famous zijn of van het grotere deel die er alles aan doet om dit uit te stralen. Amerikaanse fotograaf en filmaker Lauren Greenfield houdt zich al 25 jaar bezig met het thema ‘rijkdom’. In Generation Wealth wordt een indrukwekkend verslag van het brandende verlangen om rijk te zijn, tegen elke prijs weergegeven. 

Generation Wealth gaat niet over de rijken der aarde, maar over het brandende verlangen naar meer. Rolmodellen zoals Kim Kardashian zorgen voor een verlangen vanuit alle lagen van de bevolking om daar naar toe te streven. Dit verlangen wordt in toenemende mate een onrealistisch streven, velen maken enorme schulden om meer luxe producten te vergaren en aan het ideaalbeeld te kunnen voldoen. 

De doorgeslagen American Dream verspreid zich steeds meer over de wereld en Greenfield verplaatst zich ook mee, ze gaat naar huizen van Russische oligaren, resorts in Dubai en privéjachten van de Chinese nouveau riche. 

Greenfield heeft vanaf het begin, jaren 90, een gewoonte gemaakt van het interviewen van haar geportretteerden. De fotoreportages zijn afwisselend humoristisch, ontroerend en choquerend. De foto’s geven blijk van de vertrouwensband die tussen de twee wordt opgebouwd. 

Naast foto’s en interviews, zijn er ook korte films te zien. In 2007 volgde Greenfield het echtpaar Siegel dat een villa in de stijl van Versailles ter waarde van 100 miljoen dollar ging bouwen. Het huis moest het grootste woonhuis van de Verenigde Staten worden, maar de kredietcrisis dreigde een faillissement en het huis werd te koop gezet. De filmdocumentaire The Queen of Versailles (2012) kreeg maar liefst 26 nominaties en won 8 awards. 

Fotomuseum Den Haag is het eerste museum dat Generation Wealth volledig laat zien. De tentoonstelling is van 15 september 2018 tot en met 3 februari 2019 te zien. Voor meer informatie kan je hier terecht.