Jan Švankmajer, Eye Filmmuseum
OUD AGENDAITEM

Jan Švankmajer - The Alchemical Wedding

Eye Filmmuseum - Biefstukken, kiezelstenen, ijzeren sloten: bij meesteranimator Jan Švankmajer (Praag, 1934) kan alles tot leven komen. Hij maakt films vol obsessie, lust, horror en erotiek, met machtsmisbruik als onderstroom. Eye Filmmuseum presenteert de tentoonstelling Jan Švankmajer - The Alchemical Wedding rond de Tsjechische surrealist en meesteranimator.

Het is de eerste grote overzichtstentoonstelling van zijn bizarre en duistere films en sculpturen in Nederland. Er is een grote selectie van zijn tactiele objecten, collages, prenten en sick maps te zien. Daarnaast zijn Švankmajers speelfilms te zien, samen met talks en events.

In de jaren zeventig verbood de Tsjechische censor Švankmajer om nog langer zijn duistere films te maken. Švankmajer is desondanks altijd doorgegaan, ook als beeldend kunstenaar. “Het enige passende antwoord op de wreedheden in het leven, is ermee spotten door je verbeelding te gebruiken.” Zijn films schuren aan tegen de werelden van Lewis Carroll (Alice in Wonderland) en Edgar Allan Poe en hebben talloze filmmakers geïnspireerd van The Quay Brothers tot Terry Gilliam. 

In de tentoonstelling is één grote installatie gecreëerd waarin een groot aantal korte films van Švankmajer te zien is, te midden van bijzondere sculpturen en ‘bezielde’ beelden van zijn hand. Ook zijn er drie Wunderkammers vol collages, tactiele objecten, sick maps en ‘medium’-tekeningen.

Jan Švankmajer - The Alchemical Wedding is van 15 december t/m 3 maart 2019 te zien in Eye Filmmuseum. Voor meer informatie en tickets kan je hier terecht.