John Constable, Het strand bij Osmington Mills, 1816
Haarlem 19 september 2020 - 27 juni 2021

John Constable

Kom naar de eerste overzichtstentoonstelling in Nederland van de Engelse grootmeester van de romantiek, John Constable! Onstuimige wolkenluchten, glooiende groene heuvels en een felle regenbui boven zee: de Britse John Constable is een van de beste landschapschilders aller tijden.

Constables meest geliefde onderwerp was het landschap van zijn jeugd aan de Engelse oostkust in de buurt van Harwich. Geen kunstenaar schilderde eerder zoveel in de buitenlucht. Sterk geïnspireerd door de manier waarop oude meesters als Ruisdael, Rembrandt en Rubens het Nederlandse landschap weergaven, benaderde hij het Engelse landschap met een originele en open blik. Zo kon hij het effect vangen van plotselinge weersveranderingen. Hij was gefascineerd door atmosferische verschijnselen en hield nauwkeurig bij onder welke weers- en lichtomstandigheden hij geschilderd had.

Achter zijn scherpe natuurobservatie schemerde een heftig gevoelsleven. Painting is but another word for feeling, schreef hij aan een vriend. Zijn stijl was zo vernieuwend dat tijdgenoten er lange tijd geen raad mee wisten. Zijn werk werd een inspiratiebron voor veel kunstenaars, van de Franse impressionisten tot nu. Hij geldt als een van de vaders van de moderne schilderkunst.