Beeld: Westfries Museum
OUD AGENDAITEM

Kaap Varen in virtual reality

In het Westfries Museum kan je in een nieuwe virtual reality beleving langs de Eendracht Kaap Hoorn varen. In 1616 waren Jacob le Maire en Willem Schouten de eersten die deze adembenemende ervaring mee maakte. 

Het is bijna niet voor te stellen aan wat voor waagstuk koopman Jacob Le Maire en schipper Willem Schouten begonnen, toen ze in 1615 met twee schepen de haven van Hoorn verlieten op zoek naar een onbekend continent (Terra Australis Incognita, het onbekende Zuidland) en een nieuwe zeeroute naar Indië. Het bracht ze in de levensgevaarlijke wateren rond de meest de zuidelijke punt van Zuid-Amerika, waar het gemiddeld 200 dagen per jaar stormt en golven van 8 meter hoog geen uitzondering zijn.

Maar nu kan iedereen de avontuurlijke reis van Le Maire en Schouten zelf beleven, in de virtual reality presentatie Kaap Varen In het Westfries Museum. Dankzij het gebruik van de nieuwste virtual reality technieken heb je het gevoel er bij te zijn wanneer de twee schepen in de haven van Hoorn worden klaargemaakt voor de expeditie. Het is alsof je zelf in een klein bootje meevaart wanneer de schepen op weg zijn naar Texel en in een volgende scène terecht komen in een vliegende storm op de Atlantische Oceaan. 

Zo ben je ook getuige van de ramp met het jacht de Hoorn, één van de twee schepen, die bij het schoonbranden van de scheepshuid op de kust van Argentinië in brand vliegt. Maar het meest indrukwekkend is toch wel de scène waarin je vanuit het perspectief van een vogel meemaakt hoe het schip De Eendracht op 29 januari 1616 het meest zuidelijke puntje van Zuid-Amerika rondt. 

Kaap Varen is het hele jaar door te bezoeken in het Westfries Museum. Klik hier voor meer informatie.