Clet Abraham, "Pinocchio" (2017). Beeld: Kaapstad
OUD AGENDAITEM

Kaapstad: Tilburg vol kunstenaars

Het is hoog zomer. De Tilburgse binnenstad wordt een weekend lang gekaapt door kunstenaars. We bevragen de wereld zoals we hem kennen. We porren en prikken, keren zaken om en kijken naar de stad alsof we haar voor het eerst zien. We bevechten vastgeroeste ideeën met onze eigen wapens; met creativiteit en verwondering. Publiek wordt uitgenodigd om te zien en te spelen. Niets is meer gewoon.

De première editie van Kaapstad presenteert bestaand en nieuw werk van bekende en minder bekende kunstenaars uit binnen en buitenland. Van Atelier van Lieshout zijn twee enorme sculpturen te zien; Bikinibar, het enige vrouwelijke lichaam dat je mag betreden zonder toestemming én Het Orakel, een mechanisch systeem dat reflecteert op de bestaande machtsverhoudingen tussen en in de maatschappij. 

Tilburg Cowboys presenteren het eerste 'Museum van de Anonieme Sculptuur'; een expositie van grote frietzakken en ijsjes die voor de snackbar op de stoep staan. Iedereen kent ze, maar niemand kent de maker. 

Kauwgom-kunst en verkeersborden vol stickers
De Italiaanse Studio CLET beplakt verkeersborden in het centrum van Tilburg, dit brengt een spanning tussen geaccepteerd en illegaal. Op 9, 10 & 11 augustus is Studio CLET in Tilburg aanwezig om 70 tot 100 verkeersborden tijdelijk aan te passen met stickers. 

Hoog op het verlanglijstje voor Kaapstad stond Ben Wilson, The Chewing Gum Man. Hij maakt mini-schilderijen van kauwgom die hij vindt op straat. Een agent vertelde hem eens, toen hij aan het schilderen was op de Millennium Bridge (Londen), dat wat hij maakt illegaal is, waarop Wilson antwoordde dat de kauwgom op straat illegaal is, zijn schilderijen niet. Ben Wilson is 3, 4 & 5 augustus in Tilburg om een kauwgom-stippelroute te schilderen.  

Kaapstad is een uitnodiging om jezelf te verwonderen, het draait om de kunst van het anders kijken, om de dingen op een nieuwe manier te zien of te doen. Kaapstad port en prikkelt, keert zaken om en laten toeschouwers en voorbijgangers opnieuw naar de stad kijken. 

Kaapstad vindt plaats van 10 t/m 12 augustus 2018 in Tilburg. Kijk hier voor meer informatie en het programma.