Andries Dirk Copier, "Likeurkaraf" (1930), glas en verzilverd metaal. Beeld: Sylvia Gentenaar
Louise Bourgeois, 'Cell XXVI' (2003), o.a. staal, hout en jutte. Beeld: Sylvia Gentenaar
OUD AGENDAITEM

Kröller-Muller: Als kunst je lief is

Vanaf 30 september 2018 organiseert het Kröller-Müller Museum op initiatief van de Vereniging Rembrandt de tentoonstelling "Als kunst je lief is." Voor één keer worden ruim tachtig belangrijke aankopen van veertig Nederlandse musea bijeengebracht die de afgelopen tien jaar mede zijn verworven met steun van de Vereniging Rembrandt. 
De kunstwerken en objecten zijn met grote zorg geselecteerd en geënsceneerd door gastconservator Peter Hecht – emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en fellow van de Vereniging Rembrandt – en vormgever/stylist Maarten Spruyt. 

Als kunst je lief is toont de volle breedte van de museale aankopen: schilderijen, tekeningen, foto’s, sculpturen en veel meer. Het oudste werk in de tentoonstelling is zo’n drieduizend jaar oud, het meest recente dateert uit 2016. De tentoonstelling wordt geen chronologisch of kunsthistorisch overzicht van topstukken, maar een feest van onverwachte ontmoetingen. De combinaties zijn niet alleen visueel interessant maar bieden ook stof tot nadenken. 

Zo hangt een monumentaal zestiende-eeuws Bijbels historiestuk uit Alkmaar naast een reusachtige foto van Andreas Gursky uit het Stedelijk, en wordt een prototype stoel van Rietveld uit de collectie van het Centraal Museum in Utrecht geflankeerd door een schilderij van Alma-Tadema uit Leeuwarden en een zeventiende-eeuws bloemstilleven uit het Mauritshuis. 

Diverse aspecten van het verzamelen voor de Collectie Nederland komen in de tentoonstelling aan de orde: hoe en waarom wordt verzameld, welke criteria worden daarbij gehanteerd, welke veranderingen treden er in de loop der jaren op en hoe is de Vereniging Rembrandt daarmee omgegaan. 

De tentoonstelling “Als kunst je lief is” loopt van 30 september 2018 t/m 3 februari 2019. Kijk hier voor meer informatie.