Odilon Redon, 'Pegasus' (1895-1900), pastel op papier. Beeld: Kröller-Muller Museum.
OUD AGENDAITEM

Kröller-Muller: de inspiratie van Odilon Redon

De Franse kunstenaar Odilon Redon (1840-1916) is bekend om zijn dromerige tekeningen en litho’s vol met feeën, insecten en vreemde monsters. Waar kwam de ideeën voor deze wezens vandaan? Museum Kröller-Muller opent deze zomer een tentoonstelling waarin wordt ingegaan op twee van Redon’s grootste inspiratiebronnen: literatuur en muziek.  

Redon vindt zijn inspiratie in literaire en muzikale bronnen van de klassieke oudheid tot Richard Wagner. De tentoonstelling laat dit zien aan de hand van een reeks specifieke thema’s, zoals het gevleugelde paard (Pegasus) of de vrouw, die zowel voorkomt als symbool van schoonheid (Béatrice) als in de gedaante van fatale verleidster (Salomé). Redon gebruikt deze thema’s steeds opnieuw, laat ze van gedaante veranderen en geeft ze telkens nieuwe betekenissen en associaties mee.

Zijn bewondering voor Wagner blijkt onder meer uit zijn voorstellingen van Brünnhilde en Parsifal. Maar meestal is de relatie met muziek niet zo letterlijk en gaat het hem meer om het oproepen van een gemoedstoestand. Tijdgenoten beschrijven zijn werk vaak in termen van een muzikale ervaring. Zelf noemt hij zich een ‘peintre symphonique’.

Helene Kröller-Muller en Odilon
De tentoonstelling is samengesteld uit 167 werken uit een belangrijke particuliere verzameling, de eigen rijke Redoncollectie van het museum en een aantal bruiklenen uit andere collecties. Het museum dankt haar eigen collectie aan Helene Kröller-Muller zelf, die in 1929 al een tentoonstelling organiseerde met haar eigen verzamelde werk van Redon. Door deze persoonlijke geschiedenis en de bruiklenen kan de tentoonstelling in het Museum Kröller-Muller een ongekende breedte en variëteit aan thema’s laten zien in Redons gehele oeuvre, van zijn krachtige zwart-wit litho’s tot zijn stralende, kleurrijke pastels.

 

De tentoonstelling Odilon Redon: la littérature et la musique loopt van 2 juni t/m 9 september 2018.

Klik hier voor meer informatie.