Johannes (Jan) Mijtens, 'Willem van den Kerckhoven en zijn familie' (1652 en 1655). Beeld: Rijksmuseum Twenthe
OUD AGENDAITEM

Lief & Leed: (im)perfecte families

In de tentoonstelling “Lief en Leed. Hollandse families in voor- en tegenspoed” laat Rijksmuseum Twenthe familieportretten zien die op het eerste gezicht realistisch lijken, maar waar iets curieus mee aan de hand blijkt te zijn. In vroeger tijden werden ‘familiekiekjes’ ook naar wensen bewerkt. Het principe van fotoshoppen is eeuwenoud.

Waar tegenwoordig het fotoshoppen ons in staat stelt om een schijnbaar levensechte foto te manipuleren, blijkt dat ook de schijnbare levensechtheid van familieportretten uit vroegere eeuwen maar al te vaak verhult dat er allerlei kunstgrepen zijn toegepast. De Haagse schilder Jan Mijtens was een specialist op het gebied van familiegroepen en nam daarin geregeld een loopje met de realiteit. Maar bijvoorbeeld ook Bartholomeus van der Helst, Nicolaes Maes en Gerard ter Borch maken zich hier schuldig aan. In totaal zullen ruim 40 schilderijen en pastels in Rijksmuseum Twenthe te zien zijn. 

Bijzondere familiehereniging 
Een van de hoogtepunten in de tentoonstelling is de hereniging van het beroemde Meisje in het blauw met haar ouders. Alle drie werden zij omstreeks 1641 geschilderd door Johannes Cornelisz. Verspronck. Ook hier heeft als het ware een familietragedie plaatsgevonden toen het kwetsbare Meisje in het blauw in 1922 van haar ouders werd gescheiden. Moederziel alleen vertrok het meisje naar de eregalerij van het Rijksmuseum Amsterdam. Via enkele omzwervingen kwamen haar ouders in Rijksmuseum Twenthe terecht. Speciaal voor Lief & Leed worden vader, moeder en dochter vier maanden lang herenigd. 

De tentoonstelling “Lief & Leed: Hollandse families in voor-en tegenspoed” loopt van 8 september 2018 t/m 6 januari 2019. Kijk hier voor meer informatie.