Die tote Stadt
Die tote Stadt
Die tote Stadt
OUD AGENDAITEM

Liefde, dromen en obsessies in Die tote Stadt

Nederlandse Reisopera - Die tote Stadt is een onthutsend liefdesdrama over een man die na het verlies van zijn geliefde vrouw verstikt raakt in een droomwereld van obsessies en waanbeelden. De opera was na de première in 1920 direct een groot succes. 

Na de dood van zijn vrouw Marie kan Paul haar maar niet loslaten. Zijn beste vriend Frank probeert hem op te monteren, maar Paul wil niets horen en vlucht. In Brugge ontmoet hij de danseres Mariëtta die sprekend op zijn gestorven vrouw lijkt. Hij neemt haar mee naar huis, maar wanneer Mariëtta daar een foto van Marie ziet en begrijpt wat er in Paul omgaat, gaat zij er direct vandoor. Alleen gelaten geeft Paul zich over aan visioenen waarin Marie en Mariëtta in elkaar vervloeien en waarin hij Mariëtta uiteindelijk wurgt. Maar de lange droomscène eindigt als Mariëtta terugkeert om haar vergeten paraplu op te halen. Wanneer zij de deur uitgaat en Frank binnenkomt, belooft Paul zijn vriend dat hij een nieuw leven zal beginnen. 

Die tote Stadt is een coproductie van Nederlandse Opera en Theater Magdeburg. De critici noemden het rijke en psychologisch gelaagde werk ‘hallucinerend’ en konden niet begrijpen dat de componist, Erich Korngold, pas 23 jaar oud was. 

De voorstelling reist door het land en is op deze dagen te bezoeken:

za 8 dec: Wilminktheater, Enschede, wo 16 jan: Orpheus, Apeldoorn, za 19 jan: De Spiegel, Zwolle, di 22 jan: Stadsschouwburg Utrecht, za 26 jan: Chassé, Breda, wo 30 jan: Carré, Amsterdam, za 2 feb: Theater a/h Vrijthof, Maastricht, di 5 feb: Zuiderstrandtheater, Den Haag, za 9 feb: De Harmonie, Leeuwarden.

Tickets kan je hier kopen.