Loes van der Horst, 2002
OUD AGENDAITEM

Loes van der Horst - In Tekeningen voor de ruimte

Kröller-Müller MuseumIn Tekeningen voor de ruimte toont het Kröller-Müller Museum tekeningen van Loes van der Horst. Zij begint haar carrière in de jaren zestig als textielkunstenaar. Al snel zoekt ze met haar werk de ruimte op. Naast constructies van gespannen lijnen en vlakken maakt zij tekeningen, waarvan er dertig te zien zijn in de tentoonstelling Loes van der Horst. Tekeningen voor de ruimte. 

In de jaren vijftig en zestig komt de textielkunst internationaal sterk in de belangstelling te staan. Loes van der Horst (Noordwijk, 1919-Amsterdam 2012) begint in deze periode met het weven van wandkleden. Ze schetst abstracte kleurcomposities, die ze uitvoert in de gobelintechniek, zodat het beeld niet wordt verstoord door de structuur van het weefsel. Aanvankelijk werkt ze met wol, hennep en linnen, maar deze traditionele en ‘huiselijke’ materialen worden na verloop van tijd vervangen door moderne synthetische vezels.

Tekeningen
Een lange reeks opdrachten in de openbare ruimte volgt voor monumentale, ruimte-omspannende constructies van gespannen lijnen en vlakken. Daarnaast ontstaan tekeningen op groot formaat en met een grote ruimtelijkheid: met slechts enkele elkaar doorsnijdende lijnen en vlakken weet Loes van der Horst een driedimensionale wereld te suggereren. Ook op het platte vlak is ze een ruimtelijk kunstenaar.

Loes van der Horst. Tekeningen voor de ruimte is te zien in het Kröller-Müller Museum van 19 oktober 2019 t/m 1 maart 2020. Klik hier voor meer info.