Naming the Money 2004, Multiplex, acrylverf, mixed media, Zaalfoto, 'Navigation Charts', 2017, Spike Island, Bristol, Courtesy: Lubaina Himid Foto: Stuart Whipps
Videostill uit 'Blood' 2015 Digitale HD video met geluid, 23' loop, Courtesy of Marianna Simnett
OUD AGENDAITEM

Lubaina Himid & Marianna Simnett

Het Frans Hals Museum in locatie Hal presenteert solotentoonstellingen van Lubaina Himid en Marianna Simnett, twee toonaangevende Britse kunstenaars van verschillende generaties. Een tweeluik waarin beiden op een geheel eigen manier de bezoeker aan het denken zetten over de westerse culturele canon en het lichamelijke, in een door technologie gedomineerde wereld. Beiden realiseren voor deze exposities nieuw werk.

The Grab Test is Lubaina Himids eerste solotentoonstelling in Nederland, waarbij zowel nieuw als bestaand werk is samengebracht. The Grab Test is de titel het werk dat ze speciaal voor het Frans Hals Museum maakte: een monumentaal werk van beschilderde Nederlandse waxstoffen. Himid maakte dit werk in dialoog met 17e-eeuwse damasten uit de collectie van het Frans Hals Museum.

My Broken Animal toont een installatie, sculpturen en nieuwe en bestaande films van kunstenaar Marianna Simnett. In haar werk staan het lichaam en de mogelijkheid tot transformatie daarvan centraal. Simnetts lichamen zijn mutanten en hybriden die een gevaarlijk spel spelen en daarbij dodelijke grenzen opzoeken. Ze vallen flauw, worden aan medische procedures onderworpen, ze gaan dood en komen opnieuw tot leven. Onbevreesd en ruw durft Simnett te kijken naar delen van ons die normaal gesproken verborgen blijven.

Lubaina Himid & Marianna Simnett is te zien vanaf 16 november t/m 23 februari in Het Frans Hals Museum. Klik hier voor meer informatie.