Luc Tuymans - The Swimming Pool, 1990 (particuliere collectie Antwerpen)
OUD AGENDAITEM

Luc Tuymans - The Return

Museum De Pont - Museum De Pont in Tilburg organiseerde in 1995 de eerste tentoonstelling in Nederland van het werk van de Belgische schilder Luc Tuymans. Deze zomer keert de inmiddels wereldberoemde kunstenaar terug in Tilburg met een tweede overzicht, dat hij toepasselijk de titel The Return heeft meegegeven.

De tentoonstelling, die in zeer nauwe samenwerking met de kunstenaar wordt samengesteld, omvat een vijftigtal schilderijen uit de periode 1975 tot nu, waaronder enkele recente werken die niet eerder te zien waren. The Return is hiermee een van de twee grote Tuymans-tentoonstellingen die deze zomer in Europa te zien zijn. Naast de tentonstelling in De Pont kan Tuymans ook zijn eerste solotentoonstelling in Italië op zijn naam schrijven, op 24 maart 2019 van start gegaan in Palazzo Grassi in Venetië.

Luc Tuymans (Mortsel, 1958) hield zich als beginnend kunstenaar vooral met film bezig, maar geleidelijk aan won de schilderkunst zijn interesse. Lange tijd werkte hij buiten de schijnwerpers tot hij, eind jaren tachtig, de tijd rijp achtte om naar buiten te treden. Hij kreeg al snel succes, vooral nadat hij in 1992 deelnam aan de door Jan Hoet georganiseerde Documenta.

In zijn vroege schilderijen broeit vaak het geweld, dat weliswaar buiten beeld blijft maar niettemin verontrustend aanwezig is. In het latere werk worden de verwijzingen daarnaar minder expliciet, maar zijn schilderijen roepen bij de kijker nog altijd een zeker ongemak op. Zijn werk blijft je verleiden en ook al kom je dicht bij de mogelijke betekenis ervan, het zal zijn geheim nooit helemaal prijsgeven.

Klik hier voor meer informatie over The Return, van 29 juni t/m 17 november 2019 te zien in Museum De Pont.