Lucas Lenglet, Untitled (Serrated), 2016, Foto: Luuk Kramer
OUD AGENDAITEM

Lucas Lenglet - And all the untilled air between

Kröller-Müller Museum - Het Kröller-Müller Museum presenteert Van 20 april tot en met 22 september 2019 de tentoonstelling And all the untilled air between van beeldend kunstenaar Lucas Lenglet. Een afwisselende tentoonstelling met installatiekunst en interdiscplinaire dwarsverbanden, van architectuur tot literatuur.

And all the untilled air between is de tweede tentoonstelling in de serie 'Vestibulum'. Deze titel verwijst naar de plek waar de tentoonstellingen plaatsvinden: in de voormalige entree van het museum. Elk half jaar nodigt het museum een kunstenaar uit om voor deze, nu wat onbestemde ruimte, een presentatie te maken die zich op de een of andere manier tot de plek, de geschiedenis van het museum of de museumcollectie verhoudt.

In het werk van Lucas Lenglet spelen begrippen als insluiting en uitsluiting, dreiging, veiligheid en bescherming een grote rol. Met zijn installaties grijpt hij in op bestaande ruimtes en zet hij de relatie tussen binnen en buiten op scherp. De voormalige entree van het museum, waar ‘buiten’ overgaat in ‘binnen’, is bij uitstek een plek voor een ingreep van Lenglet. De werken die hij in de ruimte plaatst, verwijzen naar objecten die de overgang tussen binnen en buiten markeren: slagbomen, hekken of tralies. Zo tast hij de voortdurende wisselwerking tussen in- en uitsluiting af.

De titel van zijn installatie ontleende Lucas Lenglet aan het gedicht Prologue: The birth of architecture van W.H. Auden. Het gedicht gaat enerzijds over de persoonlijke ruimte, de begrenzing daarvan en het gevoel van ongemak als een ander die grens overschrijdt. Anderzijds verwoordt het de gedicht manieren waarop huizen bescherming bieden aan degenen die binnen zijn, en degenen die dat niet zijn juist buitensluiten.

De door het gedicht geïnspireerde tentoonstelling And all the untilled air between is van 20 april tot en met 22 september 2019 te zien in het Kröller-Müller Museum.

Klik hier voor meer informatie.