Foto: Rik van Santen
OUD AGENDAITEM

Luisteren naar de zee

Ambassade van de Noordzee - Op 11, 12 en 13 juli presenteert de Ambassade van de Noordzee op verschillende locaties in Den Haag en Scheveningen de manifestatie Luisteren naar de zee. Met een programma bestaande uit lezingen, kunst, expedities en workshops doet de Ambassade van de Noordzee een beroep op al onze zintuigen en empathisch vermogen. Doel is om zo te leren luisteren naar de menselijke en niet-menselijke stemmen in en rond de Noordzee: de eerste stap op weg naar 2030 waarin de Ambassade de Noordzee wil presenteren als eigen politiek lichaam met zelfbeschikkingsrecht. Met deze stip op de horizon gaat men luisteren en zich verdiepen in al het leven in en rond de zee, om de komende jaren vervolgens te leren spreken namens en onderhandelen in naam van de Noordzee.

Op donderdag 11 juli doopt dichter des vaderlands Tsead Bruinja De Zeemond met een gedicht voor de Noordzee. De Zeemond, een kunstwerk van Carmen Schabracq in de vorm van een gehoorbeentje, zal drie dagen lang als mond en oor van de zee fungeren en tegelijkertijd als herkenbaar baken tijdens de manifestatie.

Op donderdag is in Stroom Den Haag een presentatie van cultuursocioloog Ruben Jacobs naar aanleiding van zijn boek Artonauten, Op expeditie in het Antropoceen (2018) en van antropoloog Ester Heiman. s’ Avonds maakt Jesper Buursink live radio in het Nutshuis en gaat daar in gesprek met een visser, bioloog en muzikant. Op vrijdag is er een programma in Humanity House over zeerecht met onder andere jurist en onderzoeker Laura Burgers en Ombudsman voor Toekomstge Generaties Jan van de Venis. Op zaterdag gaan we in het Mauritshuis op zoek naar nieuwe zeegezichten onder leiding van Harpo ’t Hart.

Tijdens de drie dagen zijn er bovendien expedities en workshops op het strand voor jong en oud. Zo gaan we zeegeuren ruiken met geurontwerper Frank Bloem, nieuwe kleurbepalingen van de Noordzee maken met kunstenaar Valerie van Leersum en onderwatergeluidscomposities beluisteren van componist Stef Veldhuis. Kinderen kunnen zich tijdens een tekenworkshop inleven in het perspectief van een garnaal, en we sluiten de manifestatie af met een persconferentie van Godzilla. Dit oeroude zeemonster blikt terug en in de tijd maar laat zich ook uit over haar eigen toekomst en die van de mens. Ook is zij, eenmalig, beschikbaar voor vragen van de pers.

Luisteren naar de zee vindt plaats van 11 t/m 13 juli 2019 in Den Haag en Scheveningen.

Klik hier voor meer informatie.