Manzoni in zijn atelier, Milaan, 1958, Fotografie Ennio Vicario - ┬ęPictoright Amsterdam 2019
OUD AGENDAITEM

Manzoni in Holland

Stedelijk Museum Schiedam - Levende standbeelden, performancekunst met hardgekookte eieren en een wereldberoemd blikje ontlasting: het Stedelijk Museum Schiedam toont met de tentoonstelling Manzoni in Holland van 16 februari t/m 2 juni een overzicht van het werk van avant-gardistisch kunstenaar Piero Manzoni.

Manzoni (1933-1963) blikte in de jaren zestig eigen poep in, signeerde lichamen en nodigde mensen uit op een sokkel te staan. Door zijn experimenten met de meest uiteenlopende materialen, zijn interactie met het publiek en zijn revolutionaire aanpak werd hij één van de grote kunstvernieuwers van de 20ste eeuw. Telkens draait het om de vraag wat kunst is of zou kunnen zijn.

Het Stedelijk Museum Schiedam laat met de overzichtstentoonstelling Manzoni in Holland Manzoni’s artistieke ontwikkeling zien. Daarnaast is er aandacht voor samenwerkingen tussen Manzoni en andere kunstenaars, binnen en buiten Nederland. Zo komen de Zero-beweging en de Franse kunstschilder Yves Klein voorbij. Bovendien maakt de bezoeker kennis met latere avant-garde kunstenaars die in Manzoni’s voetsporen traden. Te zien is hoe een nieuwe generatie experimentele kunstenaars kunst maakt van adem, vliegtuigsporen en pindakaas.

Manzoni in Holland sluit aan bij de collectie en de programmering van het Stedelijk Museum Schiedam dat doorgaans exposities maakt over de jaren vijftig en zestig. De afgelopen jaren organiseerde het museum tentoonstellingen over kunstenaarsgroep nul, herman de vries, Jan Schoonhoven, Optical Art & Kinetische kunst, Jan Henderikse en stanley brouwn.

Klik hier voor meer informatie over Manozni in Holland van 16 februari t/m 2 juni te zien in Stedelijk Museum Schiedam.

Nieuwsgierig geworden en geïnteresseerd in een rondleiding, alleen, samen of als groep? Kijk hier voor onze culturele programmering rondom deze tentoonstelling.