Johan Meeske bereid zijn expositie voor ‘in zijn buitenatelier’ aan de Oesterput Yerseke.
OUD AGENDAITEM

Meeske en de kracht van waterverf

Gallery Maritime - Johan Meeske koos al vroeg voor het werken met waterverf en heeft daarin een geheel eigen stijl ontwikkeld. In zijn ruige werk wordt de kracht van waterverf op een prachtige manier zichtbaar. Gallery Maritime, het Zeeuwse centrum voor moderne maritieme kunst, toont deze zomer, van 1 juni t/m 31 juli, zijn aquarellen in de expositie Meeske en de kracht van waterverf.

Meeske is een uitzonderlijk aquarellist. Hij voldoet niet aan de klassieke kenmerken van aquarellisten, want hij werkt altijd op locatie, op heel groot formaat en op zeer expressionistische wijze. Hij heeft zelfs geen eigen werkruimte, want het landschap is zijn atelier.

De onderwerpen voor de aquarellen vindt Meeske in kusten, wadden en rivieroevers; het levende water is zijn grootste inspiratiebron. Lucht, land en water zijn de ingrediënten waarmee Meeske al jaren stoeit op het maagdelijk wit van het papier. De eerste streek is bepalend voor het vervolg. Waar komt kleur of lijn, en wat moet perse open en licht zijn?

Meeske weet ook het wit van het papier te benutten; hij laat veel weg, suggereert ruimte en laat zo de kleuren nog meer naar voren komen. Die kleuren zijn juist vaak zeer expressionistisch en fel. Hij werkt intuïtief en snel, zonder details, alleen met grote vlakken en trefzekere lijnen. In zijn leven als kunstenaar heeft Meeske hierbij een grote vaardigheid bereikt en hij werd tot twee maal toe internationaal onderscheiden. Door deelname aan internationale kunstuitwisselingen van Gallery Maritime exposeerde Johan Meeske bovendien al regelmatig in binnen- en buitenland.

Klik hier voor meer informatie over Meeske en de kracht van waterverf, van 1 juni t/m 31 juli te zien in Gallery Maritime.