Sint Michaelskerk, c.a._1500-1550, Foto: Elfi Brouwers
OUD AGENDAITEM

Meester van Elsloo. Van eenling naar verzameling

Het Bonnefantenmuseum - Het Bonnefantenmuseum presenteert een unieke en lang verwachte tentoonstelling van laatmiddeleeuwse houtsculpturen, waarin het fenomeen 'de Meester van Elsloo' centraal staat. Wie is, of beter, wie zijn de Meester(s) van Elsloo? Onder andere het Louvre en het Victoria & Albert Museum, maar ook vele kerken uit de euregio hebben hun beelden uitgeleend. In de tentoonstelling blijkt dat de Meester van Elsloo geen grijpbaar begrip is maar eerder een verzameling eenlingen. De meer dan vijftig sculpturen vormen samen tot 16 juni 2019 de tentoonstelling Meester van Elsloo. Van eenling naar verzameling.

Aan het einde van de middeleeuwen bestond in en rondom de huidige provincie Limburg een levendige productie van houtsculptuur. Helaas is meestal onbekend wie deze beelden besteld of gemaakt heeft. Wel is duidelijk dat de makers, of beter ateliers, van zeer hoge kwaliteit waren. Dat laat het nog overgebleven werk duidelijk zien. Om toch enig houvast te krijgen werden de beeldhouwers van een ‘noodnaam’ voorzien, en veruit de bekendste daarvan is de zogenaamde 'Meester van Elsloo'. Deze naam dankt de meester aan de illustere Limburgse professor Timmers, die er in 1940 voor het eerst over berichtte.

Nog maar enkele jaren geleden – het oeuvre van de Meester van Elsloo was inmiddels gegroeid tot ongeveer 200 werken – werd in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) in Brussel een intensief onderzoek uitgevoerd naar de ongeveer 70 Elsloo-werken in Belgisch bezit. Ook in dit onderzoek bleek dat de archieven zeer weinig aanknopingspunten bieden, maar technische analyse des te meer. Van verschillende beelden uit België is bekend vanaf wanneer ze ongeveer gemaakt kunnen zijn, en hoe. Dit geeft een veel beter zicht op de ‘werkplaatspraktijk’ in deze regio. Een indicatie van wie de meester is geweest, is helaas niet gevonden. Wel zijn alle onderzoekers het erover eens dat we niet moeten zoeken naar één grote meester, maar eerder naar verschillende kleinere werkplaatsen op meerdere plekken.

Tijd dus om de bezoeker aan het woord te laten. Kijk, verbaas en verwonder hoe een halve eeuw beeldhouwkunst langs de brede oevers van de Maas in het Bonnefantenmuseum wordt tentoongesteld.

Klik hier voor meer informatie over Meester van Elsloo. Van eenling naar verzameling, van 22 februari t/m 16 juni 2019 te zien in het Bonnefantenmuseum.