Straatorgel uit Antwerpen (ca. 1964). Beeld: Ton van den Berg
OUD AGENDAITEM

Museum Speelklok: Robots love Music!

Museum Speelklok staat geheel in het teken van muzikale robots! Talloze muziekrobots van over de hele wereld zijn t/m 3 maart 2019 in het museum te bewonderen. In de internationale tentoonstelling “Robots love Music” ontdek je dat de oudste en nieuwste muziekrobots naast hersens ook een hart hebben!

Jazeker, door de eeuwen heen hebben muzikale ‘robots’ zich zo geëvolueerd dat ze niet alleen menselijke bewegingen na kunnen bootsen maar ook zelf muziek kunnen componeren én zelfs improviseren, net als wij dat kunnen. In alle varianten en vanuit de hele wereld. Eeuwenoude robots, interactieve robots, metalen robots, supersonische robots, levensgrote robots, kasten met verstopte robots en vele onzichtbare muzikanten. En allemaal spelen ze ‘live’ muziek.

Rechtstreeks vanuit de VS komt de hypermoderne, sympathieke en muziek makende robot Shimon. Ook komt de indrukwekkende manshoge 18e-eeuwse Klarinetspeler van een Nederlandse bouwer, die ooit in Amerika is beland, speciaal voor de tentoonstelling naar Utrecht. De Franse automaat Hugo, bekend van de gelijknamige film, is te bewonderen als filmische schakel tussen mens en machine.

De robots van Griet Titulaer
Naast de internationale robots vind je ook een grote verzameling robots in de tentoonstelling terug van de in 2017 overleden sterrenkundige en tv-presentator Chriet Titulaer. Zijn familie geeft 250 robots in bruikleen aan het Utrechtse Museum Speelklok. De tot de verbeelding sprekende en kleurrijke verzameling van meer dan 250 robots in uiteenlopende vormen en maten is door de jaren heen door Titulaer bij elkaar verzameld vanuit zijn interesse voor wetenschap, techniek en vooruitgang.
‘Titulaer zette mensen aan tot denken en dat is precies wat Museum Speelklok ook wil bereiken met de tentoonstelling over robots en muziek’, aldus Ebelin Boswinkel, Hoofd Presentatie & Educatie.

De tentoonstelling “Robots Love Music” loopt van 21 september 2018 t/m 3 maart 2019. Kijk hier voor meer informatie.