My Human Rights Hero - Julia Brants
My Human Rights Hero - Julia Brants
My Human Rights Hero - Julia Brants
OUD AGENDAITEM

My Human Rights Hero

Het Nutshuis - Wie is jouw mensenrechtenheld en waarom? Het Nutshuis stelde deze vraag aan inspirerende mensen met uiteenlopende achtergronden. Kunstenaar Julia Brants verbeeldde hun antwoorden aan de hand van unieke portretten gemaakt door fotograaf Gregor Servais. Het resultaat: een tentoonstelling die jong en oud inspireert en aan het denken zet over mensenrechten.

Wist je dat er bijna negentig mensenrechten zijn? Ze zijn bedoeld om iedereen ter wereld, ook jou, te beschermen tegen machtsmisbruik en een waardig leven te bieden. De dertig belangrijkste rechten werden op 10 december 1948 door de internationale gemeenschap vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Hoewel dit het meest vertaalde document ter wereld is, weten velen in binnen- en buitenland niet waar zij als mens recht op hebben. En hoe belangrijk het is dat er mensen zijn die deze rechten verdedigen. Niet zelden stellen mensenrechtenhelden met gevaar voor eigen leven misstanden aan de kaak. Want gelijke kansen voor iedereen, vrijheid van meningsuiting en bijvoorbeeld privacy zijn niet overal vanzelfsprekend.

Om hier aandacht voor te vragen en de zeventig jaar oude maar nog steeds actuele verklaring tastbaar te maken, presenteert My Human Rights Hero de inhoud van dit historische document in een vorm die door iedereen te verstaan is. Daarnaast vertellen bekende en minder bekende personen in deze prikkelende tentoonstelling wie de inspiratiebronnen zijn voor hun eigen mensenrechtenwerk. Onder hen de Amerikaanse advocaat Christina Moreno, Ralph Groenheijde (medeoprichter van TrashUre Hunt), Marcel Kleizen van Humanity Cab en Kathleen Ferrier, politica en deskundige op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.

My Human Rights Hero loopt van 20 november tot en met 2 februari 2019 in Het Nutshuis. Voor meer informatie kun je hier terecht.