Naked Eye Project - Nathan Mooij
OUD AGENDAITEM

Naked Eye Project in CODA museum

CODA Museum – Voor zijn Naked Eye Project onderzocht fotograaf Nathan Mooij of je emotionele en rationele eigenschappen terug kunt zien in de ogen. Het leidde tot een bijzondere serie bewerkte portretten, waarin mensen steeds op twee manieren zijn afgebeeld: met twee 'rationele' linkerogen en twee 'emotionele' rechterogen.  Collectie dubbelportretten van Nathan Mooij toont zo de ogen als de spiegels van het brein: alles draait om oogcontact.

Van 14 februari tot en met 2 juni 2019 wordt de unieke selectie portretten tentoongesteld die Mooij voor zijn project Naked eye samenbracht in het boek More than meets the eye. Het project omvat ruim 160 bewerkte afbeeldingen, waarin kunst, wetenschap en menselijke communicatie samenkomen.

Mooij, in 1994 afgestudeerd aan de fotovakschool van Apeldoorn, werkte acht jaar lang aan Naked eye Project en vertelt: ‘Ik heb me vanuit mijn eigen persoonlijke interesse verdiept in de linker- en rechterhersenhelft. Er speelt zich zóveel af achter de ogen, ik zie meteen in welke emotionele staat mensen zijn. Die kennis is cruciaal in het leven, op elk gebied. Zo ontstonden Naked Eye Project en het boek. Ik ontdekte dankzij verschillende wetenschappelijke onderzoeken dat de twee hersenhelften heel sterk met de ogen verbonden zijn en dat je iemand maar in één oog tegelijk kunt aankijken. Dit wetende ontstond bij mij de vraag: kies je onbewust het linker rationele oog van iemand bij een zakelijk gesprek en kijk je automatisch naar het rechteroog bij een persoonlijk gesprek?’

Bezoekers van de tentoonstelling kunnen Zowel in het CODA Atelier als tijdens het bekijken van de tentoonstelling deelnemen aan diverse experimenten en tests. Ook zal Nathan Mooij gedurende de tentoonstelling op verschillende momenten portretfoto’s schieten van de bezoekers van CODA Museum in zijn pop-up studio. Wordt onderdeel van het experiment en leer kijken en voelen vanuit emotie versus rationaliteit.

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling van Mooijs Naked Eye Project in het CODA Museum, te bezoeken vanaf 14 februari t/m 2 juni.