Gertjan Scholte Albers
OUD AGENDAITEM

Panoramische landschappen

Fraeylemaborg – Al tijdens zijn studie aan de AKI in Enschede besloot Gertjan Scholte-Albers het schilderen in een atelier te verwisselen voor de rijke ervaring van het buiten schilderen. Hij schildert in weer en wind, in de bossen of op het Groningse Hogeland en zet vervolgens zijn natuurbeleving om in expressieve kleurenharmonieën.

Scholte-Albers is steeds op zoek naar plekken met mooi licht en een goede dieptewerking. Op de plek zelf gaat  hij aan de slag met zijn doeken en emmers vol met verftubes. Hij werkt vaak op groot formaat van wel 1 bij 2 meter en maakt soms ook twee- of drieluiken. Scholte-Albers is een echte plein-air schilder en beschouwt de vrije natuur als zijn privéatelier. Hij trekt er met zijn fietskarretje op uit om het landschap heel rechtstreeks te beleven. “Ik ervaar de wisselende atmosfeer, het directe licht en de enorme ruimte. Ze geven mij een gevoel van vreugde.”

Zijn schilderijen zijn g ekenmerkt door bruisende, opvallende kleuren waarmee hij graag experimenteert. Zo werkt hij met een ‘omgekeerde kleurencirkel’ waarbij hij wat licht is, donker maakt en wat donker is, licht maakt. Zelf zegt hij dat hij niet per se de werkelijkheid wil weergeven, maar eerder zijn beleving ervan. De kunstenaar werkt dynamisch met de verf, smeert stevige streken, en spat, druipt en schraapt het verf op en over de doeken.

De expositie Panoramische landschappen is te zien t/m 23 februari 2020 in Fraeylemaborg te Slochteren. Voor meer informatie, klik hier.