Foto: Heleen, PictureBridge Foundation
OUD AGENDAITEM

Point of View - Zie jij wat ik zie?

Historisch Museum Haarlemmermeer - Fotografieproject Point of View – Zie jij wat ik zie? geeft een kijkje in de belevingswereld van de ander. Door de cameralens van vluchtelingen en niet-vluchtelingen worden de aannames die we hebben over het weer, onze omgeving en maatschappelijke kwesties bespreekbaar en krijgen we meer inzicht in elkaar. De diverse Point of View groep bestaat uit deelnemers uit verschillende landen: Burundi, Eritrea, Filipijnen, Irak, Jemen, Nederland, Soedan en Syrië.

Deelnemers van Point of View legden verschillende onderwerpen vast. Wat heb jij van huis uit meegekregen en draag je nog steeds uit? Wat maakt dat je je ergens thuis voelt? Wat vertel je over het leven in Nederland aan een dierbare ver weg? Sommige foto’s en verhalen zijn grappig en herkenbaar, anderen ontroeren. Het werk is persoonlijk, maar grote maatschappelijke thema’s – zoals religie, euthanasie en keuzevrijheid in werk en leven – komen ook aan bod.

Tijd is een terugkerend thema: er werden veel klokken gefotografeerd door vluchtelingen die vertelden over hun kijk op de Nederlandse ‘fascinatie’ met tijd(gebrek). Ook een Nederlandse liet hetzelfde onderwerp zien, maar dan op een andere manier. Zij fotografeerde een broodje kaas in een zakje: altijd haast en geen tijd om rustig voor de lunch te gaan zitten. Daar tegenover staat dat meerdere niet-vluchtelingen - met trots- in hun foto’s lieten zien dat je in Nederland vrij bent om te zijn wie je wilt zijn.

Tijdens de tentoonstelling zullen er ook videoportretten te zien zijn. Hierin vertellen de deelnemers over de verhalen en ervaringen die hen het meest zijn bijgebleven. Het publiek wordt tijdens de tentoonstelling uitgenodigd om ook mee te denken over de vragen die werden gesteld.

De tentoonstelling Point of View – Zie jij wat ik zie? is te zien van 2 maart t/m 1 juli 2019 in het Historisch Museum in Haarlemmermeer.

Klik hier voor meer informatie.