Positions #4. Beeld: Marcel de Buck
Positions #4. Beeld: Marcel de Buck
Positions #4. Beeld: Marcel de Buck
OUD AGENDAITEM

Positions #4

Van Abbemuseum - In de meerjarige tentoonstellingsreeks Positions staat de stem van de kunstenaar centraal. In de vierde aflevering worden vier internationale kunstenaars gepresenteerd: Gluklya, Naeem Mohaiemen en het duo Sandi Hilal & Alessandro Petti. Deze kunstenaars delen een activistische visie die voortbouwt op de geschiedenis van het kolonialisme, het bestaan in bezette gebieden en de effecten van politieke conflicten op de leefomgeving.

De kunstenaars gebruiken film, tekeningen, architectuur, maquettes, archieven, teksten en kleding om gedetailleerde beelden te schetsen van leefomstandigheden in bepaalde delen van de wereld, zowel dichtbij als ver weg. Hun artistieke visies bevinden zich vaak op het kruispunt van culturele antropologie, forensische wetenschap, de documentairefilm, zelforganisatie- en samenwerkingsvormen. De vier kunstenaars leren ons - elk op een andere manier - over het vermogen van verschillende samenlevingen en marginale gemeenschappen om met moeilijke levenssituaties om te gaan en te overleven, ondanks de krachten die hen boven het hoofd hangen. 

Positions is een serie solotentoonstellingen die met elkaar in een dialoog zijn geplaatst in de tien zalen van de oudbouw van het Van Abbemuseum. Elke deelnemende kunstenaar presenteert een substantieel aantal werken over meerdere zalen, hoewel de zalen niet gelijkelijk onder de kunstenaars zijn verdeeld. De individuele bijdragen aan Positions worden gewoonlijk geproduceerd in samenwerking met andere internationale musea en kunstorganisatie. Positions is een platform voor de presentatie en verkenning van de meest boeiende hedendaagse benaderingen van onze lokale en internationale publieksgroepen via beeldende, objectgebonden en immateriële kunst.

Het speelse werk van Gluklya (Natalia Pershina-Jakimanskaya) betwist machtsstructuren in de openbare stedelijke ruimte. Vaak verandert haar atelier in een ontmoetingsplaats waar mensen samenwerken bij het conceptualiseren van kleding en het maken van andere bruikbare creatieve voorwerpen. Kunstenaar en historicus Naeem Mohaiemen maakt films die onderzoek doen naar de ‘mondiale geschiedenis’ en bouwen voort op niet-gerealiseerde mogelijkheden uit het verleden om het heden te bevragen. Sandi Hilal en Alessandro Petti verbinden hun kritisch theoretisch onderzoek met een architecturale, artistieke en pedagogische praktijk die ten dienste staat van rechtvaardigheid en gelijkheid. Ze analyseren de sociale, economische en politieke gevolgen van ballingschap en ontheemding en verdiepen zich in de tijdelijkheid van de publieke en private ruimte.

Positions #4 is van 1 december t/m 28 april 2019 te zien in het Van Abbemuseum. Voor meer informatie kan je hier terecht.