Peter Paul Rubens, 'The Lion Hunt' (c. 1615), olieverf op paneel. Beeld: The National Gallery, London
OUD AGENDAITEM

Pure Rubens: zijn mooiste olieverfschetsen

Museum Boijmans Van Beuningen en het Museo Nacional del Prado werken samen om de mooiste olieverfschetsen van Peter Paul Rubens van over de gehele wereld bijeen te brengen in Rotterdam. Pure Rubens toont een onwaarschijnlijk betoverend overzicht van de ‘god van de schilders’, zoals de Vlaamse meester al in zijn eigen tijd werd genoemd. De tentoonstelling is dit najaar te bewonderen in de 1500m2 grote Bodon zaal van Museum Boijmans Van Beuningen. 

De mooiste olieverfschetsen van over de gehele wereld aangevuld met tekeningen, enkele monumentale schilderijen een tapijt van de Vlaamse schilder Peter Paul Rubens (1577-1640) zijn binnenkort bijeen in Rotterdam voor de grote najaarstentoonstelling. De kostbare en fragiele olieverfwerken werden door Rubens gemaakt als voorstudies voor zijn schilderijen, maar ook voor tapijten, beeldhouwwerken en prenten. Vanwege het belang van de tentoonstelling zijn er panelen toegezegd, die anders zelden tot nooit reizen, zoals de meesterlijke ‘Leeuwenjacht’ van de National Gallery in Londen. 

‘Pure Rubens' toont het eerste overzicht in Europa van Rubens' olieverfschetsen in 65 jaar. Museum Boijmans Van Beuningen werkt samen met het Museo Nacional del Prado, waar deze expositie van april tot augustus van dit jaar is te zien. 

Verhalenverteller Rubens
‘Pure Rubens’ laat zien wie Rubens was, hoe hij beroemd werd en hoe het hem lukte ieder verhaal zo te schilderen dat de verhalen gingen leven. Bezoekers worden meegenomen naar de gedachtewereld van de meester Rubens. Conservator Friso Lammertse: “Rubens was een geboren verhalenverteller. Niet het lage, het lelijke of het individuele in de mens, maar juist het mooie, het hogere, het goddelijke werd door Rubens verbeeld. Als geen ander laat Rubens ons voelen dat we deel zijn van een groter geheel. De schilderijen zijn meeslepend, alsof we even worden opgetild uit onze miserabele wereld.” 

De tentoonstelling “Pure Rubens” loopt van 8 september 2018 t/m 13 januari 2019. Kijk hier voor meer informatie.

Artifex organiseert in samenwerking met SPOOR Magazine een bijzondere lezing op 27 oktober: Klik hier