Pieter Laurens Mol, Stadsgezichten - raketstart vanuit de Bredase binnenstad, 1965, collectie Stedelijk Museum Breda
OUD AGENDAITEM

Raketstart - Nieuwe beeldende kunst uit Breda

Stedelijk Museum Breda - Deze zomer presenteert Stedelijk Museum Breda actueel werk van 37 beeldend kunstenaars die een relatie hebben met Breda. De stad is hun thuisbasis of vormt een knooppunt in hun persoonlijke en professionele netwerk. De kunstenaars vertegenwoordigen verschillende generaties en werken in uiteenlopende disciplines. Ze zoeken naar verandering en verwondering, stellen vragen en nemen stelling in het maatschappelijk debat. Dingeman Kuilman, algemeen directeur van Stedelijk Museum Breda, maakte de selectie op basis van ervaringen en ontmoetingen in de afgelopen twee jaar.

De titel Raketstart verwijst naar Raketstart vanuit de Bredase binnenstad (1965), een tekening van Pieter Laurens Mol uit de collectie van Stedelijk Museum Breda. Mol maakte zijn tekening in een periode van dromen en ambities, de tijd van John F. Kennedy en Neil Armstrong. Als zestienjarige was hij het jongste lid van de Nederlandse Vereniging voor Raketonderzoekers en tevens een van de twee leden van de afdeling Breda.

Een halve eeuw later werpt het museum de vraag op of Breda kan uitgroeien tot de derde beeldende kunststad van Nederland, na Amsterdam en Rotterdam. Het aantal, de gedrevenheid en de kwaliteit van haar beeldend kunstenaars bieden Breda de kans om nationaal en internationaal uit te groeien tot een lanceerplatform voor talent en verbeelding. Bovendien kan ze zo het voortouw nemen in het stimuleren en zichtbaar maken van een regionale kunstpraktijk, zodat – in de woorden van criticus en curator Anna Tilroe – recht wordt gedaan “aan wat nooit een hype is geworden omdat het niet in het heersende discours paste”.

Klik hier voor meer informatie over Raketstart - Nieuwe beeldende kunst uit Breda, van 22 juni t/m 29 september 2019 te zien in het Stedelijk Museum Breda.