Untitled (Prologue II), The Stranger‘s Notebook,” 2016 © Dawit L. Petros. Courtesy Tiwani Contemporary, and The Walther Collection
Tradional dancer and crowd, saluting Jean-Pierre Bemba as he walks to a rally, Kinshasha, 2006 © Guy Tillim. Collection Huis Marseille
Bheki Dube, January, 2012 © Pieter Hugo. Collec7on Huis Marseille
OUD AGENDAITEM

Recent Histories toont Afrikaanse fotografie en videokunst

De tentoonstelling Recent Histories toont een unieke presentatie van Afrikaanse fotografie en videokunst. Afrikaanse fotografie vormt een zwaartepunt in het verzamelbeleid van beide instellingen en voor deze tentoonstelling heeft Huis Marseille een ruime keus kunnen maken uit de gelijknamige expositie van The Walther Collection die in 2017 in Neu-Ulm te zien was. 

Recent Histories in Amsterdam combineert het recente werk van jonge Afrikaanse fotografen met het werk van Afrikaanse fotografen van verschillende generaties uit de collectie van Huis Marseille en de Han Nefkens H+F Collection. Van David Goldblatt (1930–2018), de grand old man van de Zuid-Afrikaanse fotografie, tot Lebohang Kganye (1990), die in 2011 haar opleiding afrondde in Johannesburg. De tentoonstelling verenigt de uiteenlopende perspectieven van deze fotografen op hun land en hun continent. De thematiek die hun werk verbindt, gaat over identiteit, migratie, afkomst en de erfenis van het kolonialisme in relatie tot hun persoonlijke ervaringen.

De verhalen en geschiedenissen die in het werk van de fotografen en kunstenaars samenkomen, ineenstrengelen en in verschillende richtingen afbuigen zijn te zien. Het doel van de tentoonstelling is om dat wat hun werk ‘Afrikaans’ maakt te laten spreken uit de manier waarop elke fotograaf afzonderlijk zich tot dat idee verhoudt, en niet vanuit een vooropgesteld academisch concept. Niettemin zijn er diverse thema’s aan te wijzen die als een rode draad door hun oeuvres lopen. 

Benieuwd naar de deelnemende fotografen? Kijk hier voor meer informatie. De tentoonstelling Recent Histories / Contemporary African Photography and Video Art from The Walther Collection is te zien van 8 december tot 3 maart 2019 in Huis Marseille.