Portret van Eveline van de Griend bij Museum Slager. Fotograaf: Ruud Strobbe
OUD AGENDAITEM

Reincarnation of Hieronymus Bosch

Den Bosch – De museumexpositie Reincarnation of Hieronymus Bosch van kunstenaar Eveline van de Griend laat zien dat Bosch zijn nalatenschap voortleeft in een nieuwe generatie. Eeuwen kruizen elkaar: renaissancekunst en moderne kunst lopen door elkaar heen. De tentoonstelling is t/m 7 april 2019 te bezichtigen in Museum Slager in Den Bosch.

Reincarnation of Hieronymus Bosch is het sluitstuk van een vijfjarig project van Museum Slager en toont voor het eerst de gehele serie van 12 grote olieverfschilderijen en bovendien enkele sculpturen. Daarnaast stelt Van de Griend met deze solotentoonstelling actuele vragen ter discussie en worden thema’s als postkolonialisme en interculturaliteit belicht.

Eveline van de Griend is een geboren Bossche die nu is neergestreken in Berlijn. Zij groeide op in Nederland, Engeland en Rusland en bracht een groot deel van haar kindertijd door in Afrika. Deze landen en haar vele reizen hebben haar beeldvorming en waarneming van de wereld gevormd. De schilder Hieronymus Bosch heeft een belangrijke rol gespeeld in haar keuze om kunstenaar te worden.

In de expositie Reincarnation of Hieronymus Bosch combineert Eveline van de Griend stijlen uit het verleden met de beeldentaal van vandaag. We zien duidelijke verwijzingen naar renaissanceschilders als Hieronymus Bosch, maar ook naar het surrealisme van de 20e eeuw en naar de hedendaagse pop- en filmcultuur.

Tot slot zijn onder de oppervlakte ook de psychoanalytische theorieën van Freud aanwezig. Eveline van de Griend wil de bezoeker tonen wat meestal juist liever niet gezien wil worden en daarmee treedt zij in de voetsporen van Hieronymus Bosch. Via de verborgen wezens die huizen in onze geest opent zij deuren. En in haar poging om de menselijkheid te vangen is zij niet bang om zichzelf kwetsbaar op te stellen.

De tentoonstelling loopt tot en met 7 april 2019.

Klik hier voor meer informatie