Richard Long. From the river.
OUD AGENDAITEM

Richard Long. From the river.

Kröller-Müller Museum – In 1984 tekende Richard Long River Avon mud circles, 3 grote cirkels op een wand in het Kröller-Müller Museum. De cirkels, elk ruim 3 meter in doorsnee, werden gemaakt met modder uit de Avon. Af en toe worden de cirkels, later afgedekt met een voorzetwand, weer tevoorschijn gehaald.  Deze cirkels staan samen met andere werken van Long centraal in de tentoonstelling.

Tijdens zijn lange tochten bezocht Richard Long de meest afgelegen plekken op aarde: de wouden van Canada, het hooggebergte van de Andes en de Himalaya, de woestijnen van Australië, maar ook de Schotse Hooglanden en de heuvels van Wales. Tijdens deze trektochten maakte hij werken met materialen zoals stenen, takken en as.  De werken bestaan uit cirkels, lijnen, spiralen en kruizen getekend in het landschap.
Foto’s en andere documentatie van Longs tochten zijn het enige dat de toeschouwer ervan te zien krijgt. Anders is dat met Longs zogenaamde ‘museumwerk’, sculpturen die hij maakt van stenen, takken en andere materialen.

Ondanks zijn reizen over de wereld blijft Richard Long ook dicht bij huis. Hij is geboren en getogen aan de Avon in Bristol en is er altijd blijven wonen. Behalve de River Avon mud circles zijn in de tentoonstelling River Avon driftwood piece en River Avon book te zien. De bladen van het boek River Avon Book zijn een voor een gedompeld in de modder van de rivier en vervolgens te drogen gelegd. Hoewel de technieken die Long gebruikt bij alle bladen hetzelfde zijn, zijn de bladen allemaal uniek. De rivier, de modder en het water, hebben bepaald hoe ze er uitzien.

De tentoonstelling Richard Long. From the river. is vanaf 23 februari te zien in het Kröller-Müller Museum en loopt t/m 19 mei.

Klik hier voor meer informatie.