Waltz with Bashir (2008), Ari Folman
OUD AGENDAITEM

Shell Shock: De kracht van verhalen

Eye Filmmuseum - Shell Shock toont de bandbreedte van de verwerking van traumatische herinneringen in de cinema, van Martin Scorseses Taxi Driver en Hedy Honigmanns documentaire Crazy tot de Israëlische animatiefilm Waltz with Bashir. Behalve een thematische selectie films uit alle genres zijn er ook specials met bijzondere (internationale) gasten. Te gast zijn onder meer schrijver Kader Abdolah, fotograaf Issa Touman, Aram Hasan (Psychiaters Zonder Grenzen), beeldend kunstenaar Omer Fast, celliste Maya Fridman en filosoof Hans Schnitzler.

Beelden van kapotgebombardeerde steden in Syrië, hongerende kinderen in Jemen, bomaanslagen in Afghanistan, geweld in Soedan: dagelijks rapporteren de media over conflicten en oorlog. Het themaprogramma Shell Shock geeft ruimte aan de persoonlijke verbeelding van de angst, woede en verwarring die erop volgen. Via de verhalen van filmmakers en hun personages komt de kijker zo dicht mogelijk bij de ervaringen van mensen na een periode van oorlog en geweld. Op het programma staan 25 films waarin het thema wordt verbeeld, van psychothriller (Jacob’s Ladder, Adrian Lyne) en historisch drama (Mrs. Dalloway, Marleen Gorris) tot suspense in een kunstenaarsanimatie (La casa lobo Joaquín Cociña en Cristóbal León).

Shell Shock brengt niet alleen films, maar ook maatschappelijk betrokken specials met lezingen, Q&A’s en performances. Tot de genodigden behoren onder meer enkele kunstenaars uit de thematisch verwante Eye-tentoonstelling Hidden Histories, schrijver Kader Abdolah, filmwetenschapper Patricia Pisters, celliste Maya Fridman en de Syrische fotograaf Issa Touma. Ook zijn er optredens van punkband The Kaak, komt buddyhond Niels naar Eye en praat Xander Karskens, directeur van De Ateliers, over het werk van Meiro Kozumi (Hidden Histories). Bijzonder is de avond met de Israëlische beeldend kunstenaar Omer Fast, die in gesprek gaat met curator Marcella Lista, curator van het Centre Pompidou, Parijs. Shell Shock sluit af met een diner voor de bewoners van AZC Amsterdam.

Shell Shock: De kracht van verhalen is van 22 maart t/m 21 mei 2019 te zien in het Eye Filmmuseum.

Klik hier voor meer informatie.