Afbeelding: Leonardo Da Vinci (1452-1519)  Studie van hoofd van een soldaat voor de Slag bij Anghiari. Collectie Szépművészeti Múzeum ("Museum voor Schone Kunsten"), Boedapest
OUD AGENDAITEM

Teylers Museum: Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci is de meest veelzijdige en beroemdste kunstenaar uit de Renaissance. Zijn werk is verspreid over de hele wereld en zal nu samenkomen in het Teylers Museum.

De werken van Da Vinci (1452 - 1519) waren in zijn tijd al beroemd om zijn ongekende gave om menselijke karakters en emoties op overtuigende wijze uit te beelden. Uit zijn schilderijen en tientallen tekeningen van gezichten, is te zien dat hij geboeid was door de relatie tussen innerlijk en uiterlijk. 

Da Vinci’s kennis over de uitbeelding van emoties en karakters komt in Het Laatste Avondmaal goed tot zijn recht. De muurschildering was vanaf het moment van voltooiing beroemd. De geslaagde ‘typecasting’ van apostelen en de levendige en overtuigende wijze waarop hij de uiteenlopende reacties op de woorden van Jezus had uitgebeeld. Denk aan verwarring, ontzetting, verbazing, woede en verdriet. 

Het museum verwacht enkele tientallen tekeningen van Da Vinci zelf en een aantal werken van zijn navolgers. Het Laatste Avondmaal zal op een bijzondere wijze op origineel formaat aanwezig zijn. 

Bekijk alvast de trailer om een indruk te krijgen van de tentoonstelling. De tentoonstelling Leonardo da Vinci zal plaatsvinden van 5 oktober 2018 tot en met 6 januari 2019 in het Teylers Museum. Kijk op de website voor meer informatie.