The Shape We're In. Foto: Lotte Stekelenburg
The Shape We're In. Foto: Lotte Stekelenburg
OUD AGENDAITEM

The Shape We're In

De eerste sculptuur van een mensfiguur is zo’n 35.000 jaar oud. Tegenwoordig zijn we nog steeds gek op onszelf verbeelden, in enkele decennia waren abstractie en minimalisme populair, maar sinds de jaren ’80 wordt het menselijk figuur weer omarmt. In de tentoonstelling is het mensfiguur een vertrekpunt om onze leefwereld te bevragen. Het lichaam wordt gezien als een spiegel van onze tijd, sociale codes en conventies. 

De aparte, ongebruikelijke materialen zoals piepschuim, beton, textiel of bijenwas, maken ons bewust van ons eigen lichaam, onze plaats en tijd en hoe wij ons door de tentoongestelde ruimte bewegen. Door constante verandering in het vormgeven van de mens, ontstaan er nieuwe vormen en wordt er gebruik gemaakt van nieuwe materialen. Deze veranderingen zorgen voor nieuwe perspectieven die iets zeggen over ons als mens. De driedimensionale representatie is een beginsel voor maatschappelijke denkbeelden en vraagstukken, hierbij probeert het museum de bezoeker met visuele ideeën te omringen die rond het lichaam afspelen.

Verschillende culturen en religies worden in beeldentaal uitgebeeld. Hiermee worden opvattingen over het lichaam weergegeven, denk hierbij aan vrouwelijke figuren en vruchtbaarheid. Vroeger werden vrouwen op een onrealistische fysieke vorm getoond, want deze werden geassocieerd met vruchtbaarheid en overvloed. De verschillende fysieke vormen die een mens aan kan nemen, hebben in het klassieke tijdperk uiteenlopende associaties. Een slank, fijn lichaam werd geassocieerd met een fijne geest en intelligentie. 

Het menselijk lichaam werd altijd geïdealiseerd en realistisch afgebeeld, zodat de ziel tot leven gewekt kon worden. In de 20e eeuw wordt het visuele steeds meer conceptueel en wordt er niet meer een duidelijke nadruk op het lichaam gelegd. De kunstenaars gaan meer onderzoek doen naar hoe ze de mens kunnen inzetten om meer vragen te stellen over de maatschappij waarin we leven. De gedachte achter de kunst mag misschien wel veranderen, maar de mens en het lichaam is een universeel, tijdloos, herkenbaar gegeven. 

In ‘The Shape We’re In’ herontdekken kunstenaars de representatie van ons lichaam. Dit na een periode van abstractie. De werken in de tentoonstelling tonen een hedendaagse interpretatie van de sculptuur en de maatschappelijke ideeën die de mensfiguur omringen. 

De tentoonstelling is te zien van 19 mei 2018 t/m 13 januari 2019 in het Museum Boijmans van Beuningen. Voor meer informatie kan je hier terecht.