© Sanne Peper
OUD AGENDAITEM

Toneelschuur Haarlem - In wankel evenwicht

Toneelschuur Haarlem - Toneelschuur Producties en Internationaal Theater Amsterdam presenteren In wankel evenwicht van Edward Albee, in regie van Maren E. Bjørseth. De voorstelling, met o.a. Hajo Bruins, Thomas Cammaert en Malou Gorter, is exclusief te zien in Toneelschuur Haarlem van 27 maart t/m 13 april 2019.

De uitgebluste levens van Agnes en Tobias worden genadeloos opgeschud als er ineens een bevriend echtpaar voor de deur staat, dat bevangen door een onbenoembare angst smeekt om onderdak. Maar de volgende dag komt ook hun dertigjarige dochter onverwachts thuis, die verwikkeld is in haar zoveelste relatiebreuk. Ook zij doet aanspraak op haar oude kamer. En dan is er bovendien nog Agnes’ alcoholistische zus Claire, die al drinkend de boel van ongevraagd commentaar voorziet.

“Toen ik dit stuk een paar jaar geleden las, heeft het me meteen gepakt, omdat het gaat over het ontkennen van de olifant in de kamer. De personages in het stuk leven met elkaar in een wankel evenwicht, dat ze in stand houden door drankgebruik, verdringen of het constant praten over niets. Wat mij intrigeert aan dit stuk is de vraag wat mensen doen wanneer de balans wordt verstoord door buitenstaanders die hun intrede doen. Wanneer het gevaar van de buitenwereld naar binnen komt. Wat gebeurt er wanneer wij worden geconfronteerd met onze angst voor het onbekende?” – Maren E. Bjørseth over In wankel evenwicht.

Voor In wankel evenwicht won Edward de prestigieuze Amerikaanse Pulitzer Prijs. Met een zwartgallig gevoel voor humor laat hij zijn personages balanceren op de grenzen van het burgerlijk fatsoen – en laat hen daar nét overheen gaan. Bevangen door alcohol, ingehouden frustratie en mislukte dromen proberen ze zichzelf tevergeefs staande te houden, al moeten ze daarvoor iedereen onderuithalen.

In wankel evenwicht is te zien van 27 maart t/m 13 april 2019 in Toneelschuur Haarlem.

Klik hier voor meer informatie.