Sfeerbeeld Van Gogh Droomt, © Maartje Strijbis, Van Gogh Museum
Van Gogh droomt, Van Gogh Museum
OUD AGENDAITEM

Van Gogh droomt: reis door zijn geest

‘Van Gogh droomt. Een reis door zijn geest’ is een meeslepende verhalende installatie over het gevoelsleven van Vincent van Gogh. In de tentoonstelling zijn er geen kunstwerken te zien maar wordt je door middel van storytelling meegenomen door een deel uit het leven van Van Gogh.

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Van Goghs verblijf in Arles (1888-1889), deze periode was erg bepalend voor van Gogh als kunstenaar maar ook als persoon. In Arles wilde hij een nieuwe kunst creëren vol licht en kleur en een gemeenschap oprichten voor gelijkgestemde kunstenaars. De tentoonstelling speelt zich af in vijf verschillende ruimten, waar de bezoeker doorheen kan lopen. De ervaring is gebaseerd op de brieven die Van Gogh aan zijn broer, Theo, schreef. 

De verschillende ruimtes brengen allemaal een ander gevoel mee, je voelt en hoort hoe Van Gogh door een emotionele achtbaan gaat. Als hij uit Parijs vertrekt is hij in een diep dal, de aanblik van Arles zorgt voor een zielsgelukkige Van Gogh. In het najaar verwelkomt hij zijn vriend Paul Gauguin, waar hij intensief mee samenwerkt en waar heftige discussies uit voortvloeien. In de aanloop naar Gauguins vertrek krijgt Van Gogh zijn mentale inzinking en snijdt hij zijn oor af. Troost vindt hij in schilderen, de schoonheid van de natuur en de belofte van de oneindigheid. 

De ruimtes laten geen schilderijen van Van Gogh zien, maar laat je kennis maken met Van Gogh als persoon en zijn gevoelens. Door de uitgebreide brieven die hij naar Theo stuurde en ontving is zijn mentale toestand goed in beeld te brengen. 

‘Van Gogh droomt. Een reis door zijn geest’ is te zien van 27 juli 2018 t/m 13 januari 2019 en keert jaarlijks in de zomermaanden terug. Klik hier voor meer informatie.