Jason Brooks (1968), 'I am', 2018-2019, Acryl on canvas
OUD AGENDAITEM

Van Gogh Inspireert – Jason Brooks

het Van Gogh Museum - Voor de serie presentaties Van Gogh Inspireert nodigt het Van Gogh Museum sinds 2014 moderne en hedendaagse kunstenaars uit om werk in het museum te presenteren. Dit keer is dat de Engelse kunstenaar Jason Brooks (1968) die internationale bekendheid kreeg in de jaren ‘90 met zijn deelname aan de kunstenaarsgroep Young British Artists (YBAs). 

Brooks focust in zijn werk niet op wat hij schildert maar hoe hij het schildert. Tegenwoordig worden er dagelijks miljoenen beelden geconsumeerd maar ‘kijken is niet altijd hetzelfde als zien’, aldus de kunstenaar. Schilderkunst kan daarbij een manier zijn om beter en aandachtiger te leren kijken naar de wereld. Zo blijkt wat dikke verf lijkt in zijn werk een geairbrushte illusie. Net als voor Van Gogh is de schildertechniek, verf en kleur essentieel voor Brooks: “Hoe ik het zie, is dat iedere penseelstreek die Van Gogh zet een weldoordachte is, ook al lijkt het impulsief. Zo werk ik ook.” Met Van Gogh als inspiratie zoekt Brooks zo naar een nieuwe beeldtaal in de schilderkunst.

Voor deze gelegenheid heeft Brooks twee nieuwe schilderijen gemaakt: I am en The Poet’s Death, waarvoor hij werk van Van Gogh bestudeerde. Ook in het derde tentoongestelde werk, To John Clare, diende Van Gogh als inspiratiebron, met name zijn manier van kijken en schilderen. 

Over Jason Brooks
Jason Brooks (1968) werd in de jaren ’90 bekend als lid van de Young British Artists. Deze groep kunstenaars, met onder anderen Damien Hirst en Tracey Emin, domineerde destijds de internationale kunstwereld. Brooks onderzoekt in zijn werk hoe kunst de blik op het alledaagse kan veranderen. Zijn werkwijze, gekozen kleuren en het verfoppervlak spelen daarbij een hoofdrol.

Van Gogh Inspireert – Jason Brooks is te zien van 18 oktober 2019 t/m 19 januari 2020 in het Van Gogh Museum. Klik hier voor meer info.