John Chamberlain, 'Allgirladagio', 'Sobriquetqueen' & 'Latraviataposexia', 2008-2009, Privé collectie. Beeld: Van Gogh Museum.
John Chamberlain, 'White Thumb Four', 1978, Privé collectie. Beeld: Van Gogh Museum.
'John Chamberlain', 2007, fotograaf: Didier Gicquel (Paris). Beeld: Van Gogh Museum.
OUD AGENDAITEM

Van Gogh inspireert: John Chamberlain

Onder de titel 'Van Gogh inspireert: John Chamberlain' presenteert het Van Gogh Museum vanaf vandaag vijf sculpturen van John Chamberlain (1927-2011) in de hal van het Rietveldgebouw en de laatste zaal van de vaste collectie. Deze tijdelijke tentoonstelling past in een serie presentaties van moderne en hedendaagse kunst in het Van Gogh Museum, waarin wordt getoond hoe Vincent van Gogh andere kunstenaars inspireert. 

Chamberlain was een groot bewonderaar van het werk van Vincent van Gogh: ‘Wat me bij Van Gogh opviel, was dat zijn werk perfect was.’ (John Chamberlain, 2007). Zijn abstracte sculpturen lijken op het eerste gezicht ver af te staan van Van Goghs schilderijen, maar Chamberlain liet zich inspireren door Van Goghs expressieve kleuren en verfstreken. In zijn sculpturen, die poëtische en opvallende titels dragen, spelen kleur en materiaal een belangrijke rol. 

Chamberlain werkte graag met autowrakken. Als een collagemaker creëerde hij met deze wrakken een nieuw beeld, waarbij hij de auto-onderdelen net zo lang vervormde en verboog tot hij tevreden was. Chamberlain gebruikte de originele kleuren van de onderdelen, maar bewerkte het oppervlak soms met de spuitbus of de verfkwast. 

De nadruk op kleur in de uiteindelijke werken en het expressieve materiaalgebruik maakt ze verwant aan de schilderijen van Van Gogh. Zoals Chamberlain zelf zei: ‘In zekere zin ben ik door Van Gogh begonnen, en nu (…) kom ik bij hem terug met mijn sculpturen.’ (John Chamberlain, 2007). 

De tentoonstelling Van Gogh inspireert: John Chamberlain loopt van 27 september t/m 28 januari in het Van Gogh Museum. Klik hier voor meer informatie.