Beeld: Dana van Leeuwen
OUD AGENDAITEM

Vier je kerst met Bach

De Nederlandse Bachvereniging speelt het sfeervolle kerstconcert ‘Kerst met Bach’. Het concert begint met Bachs cantate Herz und Mund und Tat und Leben, deze titel klinkt misschien niet heel bekend, de muziek des te meer. Het stuk herbergt één van Bachs bekendste melodieën, Jesus bleibet meine Freude. Wie het hoort zal het zeker herkennen! 

In de muziek viert Bach Maria’s zwangerschap. Onder leiding van dirigent Marcus Creed, zal het programma ook de allereerste cantate die Bach voor eerste kerstdag schreef, Christen, ätzet diesen Tag, spelen. Dit is een vroeg werk uit zijn Weimarse jaren, waarin Bach ter vergroting van de kerstvreugde een overvloed aan instrumenten inzet: vier trompetten, pauken, drie hobo’s, strijkers en basso continuo. 

Tien jaar later is het geen wonder dat hij deze levendige muziek opnieuw op de lessenaars zet, tijdens zijn eerste kerst als Thomascantor in Leipzig. Bach haalt hier werkelijk alles uit de kast om het publiek in feestelijke kerststemming te brengen. 

Naast Bach is er kerstmuziek van Vivaldi te horen, een vioolconcert, waarin de kersverse artistiek leider Shunske Sato het orkest zal aanvoeren en tegelijkertijd soleert. 

Het concert 'Kerst met Bach' zal door Nederland rondreizen, begint op 11 december in Amsterdam en eindigt 23 december in Tilburg. Klik hier voor alle tijden, prijzen en locaties.